Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Norveç Merkez Bankası’ndan Dijital Para Yorumu: “Henüz Acelesi Yok”

Norveç Merkez Bankası yetkilisinden ülkenin dijital para birimi projesine dair açıklama yapıldı. Henüz bir aciliyetin olmadığı belirtilirken projede her adımın özenle atılarak ilerlendiği sinyali verildi.

Dünyanın çeşitli ülkelerinden merkez bankası destekli dijital para birimleriyle alakalı haberler gelmeye devam ederken bir yeni güncelleme de Norveç’ten ulaştı. Norveç Merkez Bankası Norges Bank‘ın başkan yardımcısı Ida Wolden Bache, katıldığı bir etkinlikte konuyla alakalı dijitalleşmeye geçiş için şu anda herhangi bir aciliyetin olmadığı yorumunda bulundu.

Norveç’te nakit para kullanımı düşüyor

Norveç’te Bitcoin (BTC) benzeri dijital para birimi çalışmaları üçüncü aşamasında ilerliyor. Ancak perşembe günü katıldığı Finance Payments Conference etkinliğinde konuyla alakalı bilgi veren Bache, ülke olarak henüz dijital bir paraya bir gereksinimin olmadığını belirtti.

Norveç’te nakit kullanımının düştüğünü söyleyen Bache, ödeme uygulamalarının ne derece kullanılıyor oluşunun Bitcoin benzeri dijital para birimine geçişi etkileyeceğini söyledi.

Bache’ye göre nakit paranın da kendine has faydaları bulunuyor. Elektronik imkanların olmadığı yerlerde yardıma koşabilmesi, yaygın ve yasal oluşu ile kredi riskinden arındırılmış olması belirtilen bu faydaların arasında geliyor.

Dijital para ve nakit kullanımının beraber yürütülmesi planlanıyor

Bache, elektronik para birimleri ile alakalı yorumunda nakit paranın tamamen yok sayılmasından ziyade hem nakit hem de elektronik bir ödeme sisteminin bulunduğu bir ortamın ekonomi için daha etkili olabileceğini belirtti. Ancak yine de projenin hayata geçişi o kadar da erken olmayacak.

Bache, bunun sebebini elektronik bir para birimi projesinin merkez bankasının rolüne çok çeşitli açılardan yaklaşan bir proje oluşuna bağladı. Bache’ye göre bu yaklaşımlar sadece teknolojik bazlı da değil.

Bache, Bitcoin benzeri dijital para birimi ile ilgili çalışan diğer merkez bankalarıyla da onların deneyimlerine dair bilgi sahibi olabilmek açısından görüşmeler içerisinde olduklarını belirtti. Yakın zamanda dijitalleşmeye sert bir geçiş olmayacak olsa bile Bache’ye göre bu geçiş, ülkenin para sistemine önemli değişiklikler getirecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!