Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

JPMorgan: Bitcoin Halving’i Bir “Stres Testi” Olacak!

ABD bankacılık devi JPMorgan’ın analistleri yaklaşan Bitcoin (BTC) halvinginin madenciler için stres testi olabileceğini ifade etti.

Kıdemli analist Nikolaos Panigirtzoglou liderliğindeki JPMorgan analistleri 13 Temmuz Perşembe günü yayınladıkları bir raporda, yaklaşan Bitcoin halvinginin madenciler için olası etkinlerine yer verdi ve stres testi olabileceğine dikkat çekti.

2024 yılında yaşanması beklenen Bitcoin halvingi ile birlikte madencilere verilen ödüllerin düşeceğini hatırlatan analistler, karlılık oranlarında yaşanacak ani değişimin beraberinde bir yeni şartlara karşı uyum sorunu yaratacağını öne sürdü.

Analistler elektrik maliyetlerinin madencilerin tutumunda önemli bir rol oynayabileceğini şu ifadelerle açıkladı:

Daha düşük elektrik maliyetine sahip madenciler yarılanma olayından sonra daha kolay başa çıkabilirken, daha yüksek elektrik maliyetine sahip madenciler yarılanma olayından sonra zorlanabilir.

Analistlere göre her ne kadar halving olayının Bitcoin fiyatı için olumlu bir eşik olsa da üretim maliyeti tarihsel olarak bir taban fiyat olarak hareket ettiği için bu durum madencilik faaliyetlerinde zorluklara neden olabiliyor.

Bitcoin madenciliğindeki elektrik maliyet hesabında kWh başına 0,01 dolarlık değişimin üretim maliyetinde 4.300 dolarlık artışa neden olduğu belirtilirken yarılanma sonrasında yaşanacak değişim 8.600 dolar olarak hesaplandı.

Mevcut Bitcoin üretim maliyeti modelimize göre elektrik maliyetindeki kWh başına bir sentlik değişiklik, Bitcoin üretim maliyetinde 4.300 dolarlık bir değişikliğe neden oluyor. Yarılanma sonrası bu hassasiyet ikiye katlanarak 8.600 dolara çıkacak ve böylece daha yüksek maliyetli üreticilerin kırılganlığı artacaktır.

Nicehash tarafından sağlanan verilere göre önümüzdeki Bitcoin halving’i 9 Nisan 2024‘de gerçekleşecek ve blok ödülleri 6,25 BTC’den 3,125 BTC’ye düşecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!