Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ripple Yükselişi Bitcoin Hakimiyetini Sarstı: “Altcoin Sezonu” Sesleri Yükseliyor!

Ripple’ın (XRP) SEC ile olan davasında olumlu bir gelişme almasıyla birlikte Bitcoin dominansı düşüş yaşarken piyasada altcoin sezonu sesleri yükselmeye başladı.

İki yıldan uzun süredir ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ve Ripple arasında devam eden davada, Ripple lehine ilk olumlu gelişme yaşandı. Kararın ardından başta XRP olmak üzere altcoinlerde yaşanan ani yükselişler Bitcoin’in piyasa hakimiyetini sarstı.

Mahkeme hakiminin Ripple lehine kararı ile birlikte XRP fiyatı kısa süre içerisinde 0,473 dolar seviyelerinden 0,938 dolara kadar ulaşarak 2 kata yakın yükseliş yaşadı.

Buna paralel olarak Bitcoin’in dominansı iki yılın ardından ulaştığı zirve seviyeyi kaybetti. Bir günde %2,86 düşüş yaşayan Bitcoin dominansı %50,05 seviyesine gerilerken yatırımcılar arasında altcoin boğası söylemleri alevlendi. Bitcoin’de benzer bir düşüş 2022 yılının Haziran ayında görülmüştü.

Davadan çıkan bu ilk kayda değer karar her ne kadar Ripple özelinde olsa da benzer durumda bulunan birçok altcoini de dolaylı yoldan etkiledi. SEC’nin Binance ve Coinbase’e açtığı davalarda menkul kıymet olarak işaretlenen birçok altcoinde Ripple kararının ardından ciddi yükselişler görüldü. Bu yükselişler altcoinlerin piyasa değerine olumlu yansıdı.

Total2 olarak bilinen altcoin piyasa değeri 13 Temmuz günü Ripple davasında yaşanan pozitif gelişmeye paralel olarak %11,38 yükselerek kritik bir direnç seviyesi olan 617 milyar dolara ulaştı. Altcoinlerin piyasa değeri bu seviyeye son olarak 6 Mayıs 2023 tarihinde ulaşmıştı.

Konu hakkında açıklamada bulunan dijital varlık fonu yöneticisi Decentral Park Capital, altcoin sezonunun başlamış olabileceğini öne süren isimlerden biri olurken “Oyun devam ediyor” ifadelerine yer verdi:

Göstergeler toplu olarak risk iştahının zaman içerisinde azaldığını gösterdiğinden, Ripple haberlerini takiben alt sezon başlamış olabilir. ABD dolarının çökmesi ve enflasyon savaşının sona yaklaşmasıyla birlikte, yatırımcılar için oyun devam ediyor gibi görünüyor.

Öte yandan Crypto Is Macro Now yazarı Noelle Acheson ise kararın Coinbase ve SEC arasındaki davaya yardımcı olabileceğini ifade ederken ciddi bir altcoin boğasının yaşanma ihtimalinin düşük olduğunu belirtti.

CoinGecko verilerine göre kararın ardından XRP %80‘den fazla yükselirken SEC’nin başka bir davada menkul kıymet olarak nitelendirdiği Solana (SOL) son 24 saatte %24,7, benzer konumdaki Cardano (ADA) ise %21,4 yükseldi. Bitcoin’in son 24 saatlik yükselişi ise %2,4 ile sınırlı kaldı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!