Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

JPMorgan Bitcoin’e Zarar Verecek Şeyi Açıkladı

JPMorgan Chase analistleri, Bitcoin endeksli bir borsa yatırım fonunun (ETF) kripto para piyasasını olumsuz yönde etkileyebileceğini açıkladılar. Banka yetkilileri bu tahmini Grayscale’e atıfta bulunarak gerekçelendirdiler.

ABD’deki bazı finans firmaları Bitcoin endeksli bir borsa yatırım fonu oluşturabilmek için Menkul Kıymet ve Borsa Komisyonu’na (SEC) başvuruda bulunuyor. Bitcoin ETF’i için üç yıl gibi bir süre içerisinde onlarca farklı başvuru yapılmışsa da SEC bunların hiçbirini onaylamadı.

VanEck Associates Corp., 2020’nin sonunda SEC’ye yeni bir ETF başvurusunda bulundu. JPMorgan analistleri bu haftaki raporlarında bu ETF’in sektörü nasıl etkileyebileceğini değerlendirdiler.

Bitcoin’e dolaylı yoldan zarar verebilir

Nikolaos Panigirtzoglou öncülüğündeki JPMorgan ekibine göre Bitcoin ETF’inin onaylanması kripto para sektörüne zarar verebilir. Bitcoin’e yatırım yapmak isteyen pek çok yatırımcı bunu Grayscale’in kurduğu Bitcoin Trust (GBTC) aracılığıyla yapıyor. Olası bir ETF’in, Grayscale’in tekelini zedeleyebileceği düşünülüyor.

Bloomberg’ün haberine göre uzmanlar böyle bir durumda Grayscale’den sermaye çıkışı görülebileceğine inanıyorlar. Cuma günü hazırlanan raporda, GBTC’deki sermayenin erimesinin “Bitcoin’i kısa vadede olumsuz yönde etkileyebileceği” belirtildi. 9 Ocak verilerine göre GBTC’de 24.1 milyar dolar bulunuyor. Grayscale’in yönetimi altındaki varlıkların toplam değeri 28.4 milyar dolar.

Uzun vadede faydalı olabilir

JPMorgan analistlerinin uzun vadeli tahminleri bundan daha farklı. Regüle edilmiş, kurumsal yatırımcılara hitap eden bir borsa yatırım fonunun Bitcoin’i ve kripto para dünyasını uzun vadede olumlu yönde etkileyeceğine inanılıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!