Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

JPMorgan Pandemi Dönemindeki Trader Raporunu Yayınladı

Dünyanın en büyük bankaları arasında bulunan JPMorgan Chase, yayınladığı Covid-19 dönemi trader raporunda elektronik tradingin artış gösterdiğini ortaya koydu. Rapora göre, ilerleyen yıllarda elektronik tradingin daha çok yaygınlaşması ve blockchain teknolojisinin kullanımının artması bekleniyor.

Bir yılı aşkın bir süredir dünyanın boğuştuğu Covid-19 pandemisi, yatırımcı davranışlarını ve beklentilerini etkiledi. Finansal varlıkların alım-satım işlemlerinin elektronik ortamda gerçekleştirildiği e-trading ise özellikle pandemi şartları gereği evden çalışan yatırımcılar arasında yaygınlaşma eğilimi gösterdi. Peki yatırımcı davranışı ne yönde değişti? Gelin anket sonuçlarına göz atalım.

Pandemide e-trading nasıl arttı?

JPMorgan Chase’in Aralık 2020’de 260 katılımcıyla gerçekleştirdiği trading anketinde, elektronik trading %56 oranında artış kaydetti.

jpmorgan
İkinci sırada artış gösteren algoritmik trade, önceden tanımlı komutlara göre piyasa emri verilen bir otomatik işlem türüdür. Yatırım davranışında değişikliğe gitmediğini beyan edenlerin oranı %15 olurken ‘diğer’ yanıtını verenler %8 oranına sahip. En düşük oy ise yatırımcıların ilgili broker veya yatırım kanallarına telefon vb. bir cihazla sesli arayarak gerçekleştirdiği voice trading oldu.

Katılımcıların %21’i bu süreçte yatırım davranışında değişikliğe gittiğini belirtti.

Gelecekte e-tradingde artış olması bekleniyor mu?

Anket katılımcılarının %18’i yatırımcı davranışlarının değişmeye devam edeceğini söyledi. Katılımcıların tümü, gelecekte elektronik tradingde artış olacağına inanıyor. %50’si algoritmik tradingde, %10’u ise voice tradingde artış olabileceğini öngörüyor.

jpmorgan
Mobil trading uygulamalarında beklenti ne yönde?

Katılımcılar, önümüzdeki 3 yıl içerisinde en büyük yükselişin yapay zeka/makine öğrenimi alanında gerçekleşeceğine inanıyor. %57 oy alan yapay zekayı %26 ile blockchain izliyor. Mobil trading uygulamaları %6 ile 3. sırada bulunurken yapay zeka temelli doğal dil işleme uygulamaları %4 ile sonuncu oldu.

jpmorgan

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!