Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kaliforniya’dan Dijital Varlık Yasasına Tam Destek

ABD’de dijital para endüstrisini düzenleme ve sınıflandırmaya yönelik fizibilite çalışmalarına yön verecek bir yasa tasarısı 13 Ağustos’ta ilgili senato komitesinden oy birliği ile geçti.

AB 2150 adlı yasa tasarısı dijital varlıklar, blockchain tabanlı organizasyonlar ve kripto para işlemleri için bir düzenleme yapmak amacıyla Ian Calderon tarafından hazırlandı. Düzenlemenin yanı sıra ortadaki belirsizliği kaldırmayı amaçlayan tasarı 1 Ocak 2022 tarihine kadar Kaliforniya’da yürürlüğe girecek. California Globe’a göre bu tasarının başarısı doğrultusunda ulusal bazda kalıcı bir yasa çıkarılabileceği öngörülüyor.

Kaliforniya, Dijital Varlıklar için Bir Merkez Haline Gelebilir 

AB 2150 destekçileri, dijital varlık yasa tasarısının Kaliforniya’ya daha yenilikçi şirketler getirmek için kilit bir adım olduğunu ve Amerika Birleşik Devletleri’nin gelecekte yapacağı benzer adımları da etkileyeceğini söylüyorlar.

Yasa destekçilerinden olan Blockchain Advocacy Coalition (BAC) kurul üyesi Ben Weiss yaptığı açıklamalarda, Kaliforniya’nın yapacağı bu düzenlemelerin dünya çapında da etkisi görülebilecek bir gelişme olduğunu söyledi. Weiss, ABD hükumetinin henüz dijital varlık düzenlemeleri konusunda resmi bir adım atmamasından dolayı sektördeki birçok yatırımı kaybettiklerini ve kaybetmeye de devam edeceklerini vurguladı.BAC kurul üyesi, AB 2150 yasasının Kaliforniya’nın gelişen kripto para ve blockchain endüstrisi için bir merkez haline gelmesinde büyük rol oynayacağını düşünüyor. Bu gibi regülasyonların hazırlanmasına katkıda bulunan Sharon Waters; AB 2150 ile ilgili şunları söylüyor:

AB 2150 destekçileri, Kaliforniya’nın hamurunda bu şekilde bir merkez olmaya yatkınlık olduğunu savunuyor. 50’li ve 60’lı yıllarda havacılık teknolojisine öncülük yapan Los Angeles ve 70’li – 80’li yıllardaki “Silikon Vadisi” mucizesini hatırlatarak, bu yeni tasarıyla Kaliforniya’nın dijital varlıklar için de dev bir merkez haline gelebileceğini söylüyorlar.

Sektörden Olmayanların da Anlayabileceği Ortak Bir Dil İhtiyacı

Tasarıyı destekleyenlerin çoğunluğu Ben Weiss ile aynı görüşteler. Fakat bazıları, tasarının yalnızca sektörden olanların değil tüm yasa koyucular tarafından anlaşılması için ortak ve açıklayıcı bir dil ile yazılması gerektiğini savunuyor. Pek çok insanın hala Bitcoin ve blockchain sistemler gibi dijital varlıkları gizemli gördükleri bilinen bir gerçek. Adı üzerinde, fiziksel dünyada hisse senedi gibi bir kanıtı olmayan dijital para insanların akıllarında bir sürü şüphe ve soru işareti bırakıyor. O sebeple “basite indirgenmiş bir dil” ihtiyacı bu tasarının kalıcı ve geniş kapsamlı bir yasaya dönmesi için önem arz ediyor. Bu gibi regülasyonların hazırlanmasına katkıda bulunan Sharon Waters; AB 2150 ile ilgili şunları söylüyor:

“AB 2150 yasasının asıl amacına değinmek gerekirse; bu yasa Bitcoin ve dijital para endüstrisi ile ilgili sorulara cevap niteliğinde olacak. Dijital varlıklarla nasıl işlem ve düzenleme yapılacağını ve bunun devlete nasıl fayda sağlayacağı bağlamını açıklayacak. Toplumun çoğunluğu Bitcoin ve altkoinleri oldukça riskli görüyor; bunları nasıl kullanabileceklerine dair temel noktalarda tıkanıyorlar. Ellerinde hisse senedi gibi fiziksel bir çıktı olmaması ve altın gibi materyal bir kaynak olmaması da bu şüpheleri destekler nitelikte. Bu tarz dijital varlıklar toplumun geneli için daha çok yeni ve bu yasa tasarısı da bu kadar yeni bir şeyin sınırlarının belirlenmesine yardımcı olmayı amaçlıyor.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment