Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kaliforniya Regülatörü Kripto Faiz Hesaplarını Mercek Altına Aldı

Kaliforniya Finansal Koruma ve İnovasyon Departmanı (DFPI), müşterilerine faiz getirisi sağlayan kripto şirketlerini mercek altına altı.

Kaliforniya regülatörü DFPI, 12 Temmuz tarihinde websitesinde paylaştığı bildiride, ülke çapında, müşterilerine faiz getiren kripto varlık hesapları sunan şirketleri mercek altına aldığını duyurdu. DFPI, kripto faiz hesabının tanımını, müşterilerin kripto varlıklarını şirkete ödünç vermelerini ve karşılığında kripto varlıklarla ödenen faizi almalarına olanak tanıyan hesaplar olarak yaptı.

DFPI, incelenmenin sebebini volatil piyasa koşulları nedeniyle bu şirketlerden bazılarının, müşterilerinin hesaplarından para çekmelerine ve hesaplar arası transfer yapmalarına izin vermemeleri olarak belirtti.

Departman, Kaliforniyalı tüketicileri ve yatırımcıları, birçok faizli hesap sağlayıcısının, müşterilerini piyasanın, platformların ve kripto paraların risklerini yeterince açıklamamış olabileceğine dair uyarıyor: “Kripto-faizli hesap sağlayıcıları, sigortacılar, bankalar ve kredi birlikleriyle aynı kural ve korumalara tabi değildir.”

DFPI, BlockFi ve Voyager Digital’ın bazı kripto faiz hesaplarının kayıt dışı olduğunu tespit ettiğini bildirdi. Departman, menkul kıymet kaydının amacının, yatırımcıların varlıklarını hukuk karşısında koruyabilmeleri ve ilgili piyasanın risklerini anladıklarını ve bu piyasada yatırıp yapıp yapmamak için gereken tüm önemli bilgileri almalarını sağlamak olduğunun altını çizdi.

Regülatör, diğer kripto faizli hesap sağlayıcıların, mevzuatlara aykırı hareket edip etmediğini araştırdığını ifade etti.

Departman, tüketicilerin, yatırım veya finansal hizmetler sunan herhangi bir teklife cevap vermeden önce son derece dikkatli olmaları konusunda uyardı. Ayrıca kripto varlıkların transferini yavaşlatan yahut çekilmesini durduran faizli kripto hesap sağlayıcılarının Kaliforniya eyaletinde ikamet eden müşterilerinin mail adresinden veya telefon numarasından DFPI’ya ücretsiz ulaşabileceğini, dilerlerse DFPI’nın websitesinden resmi şikayette bulunabileceklerini belirtti.

DFPI, müşterileri bir şikayet gönderirken bazı hususlara dikkat etmeleri konusunda da uyardı. Bu hususlar:

  1. Kripto faizli hesap sağlayıcının websitesi veya uygulaması aracılığıyla erişilebilen işlem geçmişi,
  2. Şirket ile yazışmalar,
  3. Hesap bakiyesinde bulunan coinlerin ekran görüntüleri, olmak üzere 3 maddede verilmiştir.

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!