Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Madencilerine Bir Kötü Haber Daha: Kazakistan Yüksek Vergiyi Onayladı

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Bitcoin (BTC) madenciliği için kullanılan elektrik miktarına ve ortalama elektrik fiyatına bağlı olacak şekilde yüksek vergi getirilmesini öneren yasa tasarısını onayladı.

Kazakistan’da son dönemde artan Bitcoin madenciliği faaliyetleri, hükümeti konu hakkında yasal kararlar almaya zorluyor. Geçtiğimiz mayıs ayında Kazakistan hükümeti tarafından yayınlanan raporda bir çok madencilik firmasının “ülke içindeki enerjinin güvenliğini sağlamak” amacıyla kapatıldığı bildirilmişti.

Aynı raporda, Bitcoin madencilerinden beklenen ücretlerin karşılanamadığına değinen komite, yeni kripto tasarısının bir parçası olarak kripto para madenciliği için yerel ücretleri artırmayı düşündüğünün altını çizmişti.

11 temmuz da yayınlanan habere göre, hükümet bu düşüncesini somutlaştıran bir yasa tasarısını onayladı. Cambridge Bitcoin Elektrik Tüketim Endeksi’nin (CBECI) en son verilerine göre Ocak 2022 itibariyle sahip olduğu %13’lük hash oranı payıyla ABD ve Çin‘in ardından dünyanın en büyük üçüncü Bitcoin madenciliği bölgesi konumunda bulunan Kazakistan, artık madencilerine daha yüksek vergi oranları uygulayacak.

Cumhurbaşkanı Tokayev 2022 yılının başında yaptığı açıkmada, madenciliğe karşı olmasa da ülkede bulunan madencilerin ruhsat almaları, elektrik faturalarını makul şartlarda ödemeleri ve vergi ödemelerini yapmaları gerektiğini belirtti.

Kazakistan Veri Merkezi Endüstrisi ve Blockchain Derneği, 2021 yılının sonlarına doğru yaptığı bir tahmin ile kripto para madenciliğinin ülkeye beş yıl içerisinde 1.5 milyar dolar gelir sağlayabileceğini söylemişti.

Kazakistan Maliye Bakanlığı Devlet Gelir Komitesi, 30 Mayıs Pazartesi günü 2022 yılının ilk çeyreğinde yerel kripto madencileri tarafından ödenen toplam enerji ücretleri hakkında bir rapor yayımlamıştı. Yayımlanan raporda, kripto para madenciliğinden elde edilen kazancın 1.5 milyon dolar olduğu belirtilmişti.

1.5 milyon dolarlık getirinin beklentilerin çok altında kalmasından kaynaklı Kazakistan’ın böyle bir adım atmış olabileceği düşünülüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!