Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kaliforniya’nın Blockchain Tokeni’nde Büyük Mesafe Katedildi

Salı günü yapılan kapalı oylama ile birlikte California, Berkeley heyeti; Blockchain temelli microbond için olumlu bir karar aldı.

Bilindiği üzre, federal fonlamalarda ciddi düşüşlerle kaşı karşıya kalan California’nın Berkeley bölgesinin heyeti; uygun fiyatlı konutlar başta olmak üzere çeşitli hizmetlere fon sağlamak için tokenlere yönelmeye başlamıştı.

Belediye başkanı Jesse Arreguin ve belediye meclisi üyesi Ben Bartlett, San-Francisco merkezli bir girişim olan Neighborly ile işbirliği yaparak belediye tahvillerinin mikro tahvillere bölünmesini sağlayan bir girişim başlatma kararı aldılar. Bu tahvillerin “initial community offering” adı altında token olarak satılabilmesi planlanıyor.

Bölgenin belediye başkan yardımcısı olan ve bu fikri ortaya atan ilk kişi olarak bilinen Ben Bartlett, yaptığı açıklamada sistemin gerçekleşmesi yönünde dev bir adım atıldığını vurgularken; oldukça mutlu olduğunu belirtti.

Ancak, konuyla ilgili resmi onamın gelme süreci ise sanılandan daha karmaşık.

Gelen haberlere göre, komisyon 2018’de önceliğini bu sisteme doğru kaydırma kararı alırken; pilot uygulamanın ise 90 gün içine başlaması planlanıyor.

Konuyla ilgili konuşan heyetin bir başka üyesi Susan Wengraf, tüm bu gelişmelerin olumlu olduğunu ancak kesin bir sonucun henüz belli olmadığını da belirterek temkinli konuştu.

Yine basına açıklamalar yapan ancak ismini vermekten kaçınan bir başka heyet üyesi; bunun heyetteki kahpe bizans’a karşı kazanılmış ciddi bir zafer olduğunu belirtirken, heyetteki 9 üyenin 5’inden destek gördüklerini belirtti. Eğer bu desteği almamış olsalardı tüm bu projenin neredeyse 10 yıl içinde hayata geçeceğini hatırlatan üye; bu sayede artık işlerin çok daha hızlı yürüyeceğini belirtti.

Ben Bartlett, Blockchain temelli bu projesine çok ciddi muhalefet edildiğini ve başlangıçta sadece 2 üyenin kendisini desteklediğini belirtti. Ancak daha sonra tüm bu tahvilleri küçük parçalara bölme fikrinin git gide daha fazla kabul gördüğünü anlatan Bartlett, işlerin daha sonra yoluna girdiğini anlattı.

Hali hazırdaki sistemin toplumun ihtiyaçlarını karşılamadığını ve eksik olduğunu belirten Bartlett, eski sistemde nerdeyse bir tahvil alabilmek için neredeyse 100 bin dolarının olmasına ihtiyaç duyulduğunu ancak Blockchain tabanlı token sistemi ile artık 5, 10, 15, 25 dolarlara bile tahvil alınabileceğini ve aynı zamanda şeffaflığın da ciddi şekilde artacağını belirtti.

Bartlett, şöyle konuştu:

”Açıkçası çok mutluyum. Çok önemli bir mesafe kat ettik. Blockchain sayesinde tüm bu süreci iyice yayabilme ve dağıtma şansına sahip olduk. Bu sayede hem halkımız hem de bizler için daha satın alınabilir bir tahvil silsilesi yaratmış olacağız.”

Kullanım Alanları

Berkeley heyetinin tokenler ile fonlama yapıp parayı topladıktan sonra; halka hizmet etmek istediğini belirten Bartlett, kullanım alanlarının da tamamen toplumun ihtiyaçları yönünde olacağını belirtti.

Ambulans hizmetlerinden, evsizlere kadar çok geniş bir spektrumda çalışmak istediklerini anlatan başkan yardımcısı, yaptıkları hamlelerin tüm dünya tarafından çok yakından izlendiğini ve sürekli olarak telefonlar aldığını belirtti. Ofisini birçok yöneticinin aradığını ve süreç ile ilgili bilgi istediğini belirten Bartlett, bu sistemin Berkeley dışına yayılmasının da an meselesi olduğunun altını çizdi.

Sistemin teknik alt yapısı ile ilgili sorulan sorulara ise kaçamak yanıt veren Bartlett, ağ ve Blockchain sisteminin nasıl işleyeceği sorularını yanıtsız bıraktı.

Bartlett, ”Bu konu ile ilgili şu anda konuşmak istemiyorum. Bekleyip görelim. Şehir arkamızda. Hep birlikte göreceğiz.” ifadelerini kullandı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment