Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kamboçya’da Kripto Paranın Durumu Hala Net Değil

Merkez bankasının kendi ICO’sunu çıkarmasına 17 gün kala, Kamboçya Hükümeti kripto para ticaretinin önündeki engelleri hala kaldırmadı.

Çeşitli kaynaklara göre, Kamboçya Hükümeti’nin kripto paralara bakış açısı son derece karışık gözüküyor. Phnom Penh Post’a göre hükümet, kripto para işlemlerine izin vermezken, bir yandan da yerli kripto para çıkarmaya hazırlanıyor.

Kamboçya’nın yerli kripto parası Entapay olarak isimlendirilecek. Özel bir blockchain olan Entapay’ın sitesinde, Entapay’ın depolama yönetimi, ticaret ve takasın yanı sıra çevrimdışı işlemler de sunacağı yer alıyor. Token satışları, değeri 62 milyon doların üzerinde olan 90 bin ETH hedefiyle 31 Mart’ta başlayacak. Yine girişimin web adresinde, “Bir gün, Entapay VISA’nın yerini alacak ve yeni ana ödeme yöntemi olacak” söylemi yer alıyor.

İlginç bir şekilde, Kamboçya Ulusal Bankası Genel Müdürü Chea Serey, Kasım ayında kripto para birimini “yeni bir sahtekarlık” olarak adlandırdı ve daha sonra ülkede ICO’ları yasakladı. Aralık ayında, banka “kripto paraların alınıp satılmalarına ve kripto para dolaşımına hiçbir şekilde izin verilmediğini” söyledi.

Mamafih, kripto paraların kullanımı yasa dışı hale gelmedi ve kripto paraların popülaritesi gün geçtikçe artmaya devam etti.

Kamboçya, 15 milyon insanın yaşadığı, anayasal monarşi tarafından yönetilen nispeten fakir bir Güneydoğu Asya ülkesi. Ülkenin gelişmiş bir finansal altyapıya sahip olduğu da söylenemez. Örnek olarak, ülkede yeteri sayıda ATM bulunmamaktadır. Merkez bankası, blockchain teknolojisini hem bankacılık sektörünün gelişmesi hem de ülkenin ABD Dolar’ına olan bağlılığının kırılması için bir yol olarak görüyor.

Hükümet, bir Japon şirketi olan Soramitsu ile birlikte blockchain girişimi ilk açıkladığında, Chea Serey şunları söylemişti:

“Nakitsiz bir sistem tüm ekonomi için daha az maliyetli ve daha şeffaftır. Bu her zaman gündemimizde olmuştur.”

Ancak bazı karışık mesajlar, bankaların, müşterilerin kripto para birimlerine dayalı varlıklar ile işlem yapmasına izin vermeyi reddettiklerini bildiriyor. Bununla birlikte, bir Kamboçya’daki bir Bitcoin ödemeleri şirketi olan CryptoAsia bloguna göre birkaç şehirde kripto para birimini kabul eden bir dizi işletme var.

CryptoAsia, websitelere Bitcoin ödemeleri için eklentiler sunuyor ve ülkede böyle bir hizmet sunan ilk şirket. Forbes’e göre şirket, sekiz yıldır Kamboçya’da yaşayan Steve Miller tarafından kuruldu. Görünüşe göre Miller, ülkede Bitcoin’i kabul eden bir restoran açmak da dahil olmak üzere ülkede bir Bitcoin topluluğu kurmaya çalışıyor.

Kamboçya’ya özgü başka bir kripto para birimi ise KHCoin’dir. KhCoin, Ekim 2017’de, In Mean adlı bir kripto para birimi meraklısı tarafından bağışlanmış fonlarla başlatıldı. KHCoin, 0.000000999 BTC üzerinden işlem görüyor ve Mean KHCoin’i ücretsiz dağıttığını söyledi. Phnom Penh Post’a yaptığı açıklamada Mean, “KHCoin’e değer katmak istedim, ancak ödeme sistemine başladığımda, ulusal banka kripto paraların yasa dışı olduğunu söyledi.” dedi. KHCoin şu anda kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak listeleniyor.

Hükümet tarafından konan engellere rağmen, bazıları hala iyimser. Kamboçyalı girişimci Rithy Thul şunları söyledi: “Kamboçya Merkez Bankası (NBC)’nin blockchain teknolojisini kullanmaya çalıştığının iyi bir işaret olduğunu düşünüyorum çünkü gelecekteki blockchain projelerini desteklemesi daha olası.”

In Mean Phnom Penh Post’a şunları söyledi: “NBC fikrini değiştirdiğinde, ben hazır olacağım.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment