Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kamboçya’lı Yetkililer: Lisanssız Kripto Ticareti ”Yasa Dışıdır”

Kamboçya içerisindeki yetkililer yerel yatırımcılara yaptığı duyuruda, duyuru tarihinden itibaren herhangi bir kripto para alımı satımı veya ticareti için lisans almaları gerektiğini, lisans alınmadan yapılan aktivitelerin yasa dışı olarak kabul edeceğini ifade etti.

11 Mayıs tarihinde ortak olarak imzalanan ve Salı günü yayınlanan bir açıklamaya göre, Kamboçya Ulusal Bankası (NBC), Kamboçya Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ve Emniyet Genel Müdürlüğü bu kararın ülkedeki kripto para ticaretinde gözlemlenen artış sonrası alındığını açıkladı.

Açıklamada bu gibi aktivitelerin ”halka ve dolayısıyla toplumun geneline potansiyel bir risk oluşturduğu” vurgulanıyor:

”Yetkili kurumlar kripto para birimlerinin herhangi bir yetkili kuruluştan gerekli lisans alınmadan üretilmesinin, sirkülasyonunun, alımının, satımının ve ticaretinin yasa dışı olduğunun altını çizmekte.”

Yapılan açıklamada buna ek olarak yukarıdaki aktiviteler için lisans alma girişimi başarısızlığa uğrarsa bunun da ”geçerli yasalar gereğine cezalandırılacağı” belirtilmekte.

Ortak üç kurum kripto para birimleri ile ilgilenmenin fiyat volatilitesinden, siber suçlardan ve tüketici koruma mekanizmasının olmamasından dolayı yatırımcılara bir risk teşkil edebileceğini belirtip açıklamanın devamında OneCoin gibi Ponzi düzenleri ve yatırımcıları kandırmaya yönelik yatırım şemaları hakkında da uyarılarda bulundu.

Şimdiye kadar hangi lisansa başvurulması gerektiği veya başarılı bir lisans alımı için nelerin gerektiği kesin olarak bilinmiyor ancak bu gereklilik ülkedeki yatırımcılar için önemli bir engel gibi gözüküyor.

Ortak yapılan bu açıklama 2017 yılının Aralık ayında NBC tarafından yurt içi finansal kurumların kripto para yatırımcılarına ve tacirlerine hesap hizmetleri açmasını yasaklamasıyla başlatılan kripto odaklı yasaklamaların daha da genişletildiğini göstermekte.

O zamandan beri düzenleyici kurumlar bu yeni teknoloji hakkında kullanıcılara kesin bir kılavuz veya yasal çerçeve sunmadığı için, ilk dijital para arzı gibi kripto para ile alakalı projeler ve kripto ticaret aktiviteleri ikilemde kalan bir konu olarak devam etmişti.

Bakalım lisans almak için gereken koşullar neler olacak ve bu gereklilikler zaten az olan Kamboçya yatırımcılarını iyice korkutup kaçıracak mı?

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment