Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fransa’daki Finans Otoritesinden İzinsiz Kripto Para Şirketleri Hakkında Uyarı

Fransa’nın finans piyasalarını düzenlemekle yükümlü olan kuruluşu Fransa Finansal Piyasalar Otoritesi (AMF), Fransız halkını ülkede iş yapma izni olmayan kripto para yatırım siteleri hakkında uyardı.

Piyasaları denetlemekle ve yatırımcıları korumakla yükümlü olan AMF, bu görevi dahilinde siteleri üzerinden yetkileri olmadığı halde kripto para yatırımı gibi servisler sağlayan siteleri düzenli olarak takip ediyor ve bu sitelerin isimlerini güncel bir listede paylaşıyor. Listenin tam hali için yalnızca Fransızca dil desteği sunuluyor.

AMF bundan iki gün önce söz konusu listeye iş yapma izni olmadığı halde kripto para yatırımı gibi servisler sunan dört yeni sitenin adını ekledi.

AMF 2016 yılında çeşitli varlıklar ve yatırım ürünleri üzerinden hizmet sağlayan şirketlere uyguladığı yasal düzenlemelerde belli başlık değişiklikler yapmıştı. Şu anda Fransa’da “finansal getirisi ya da benzer bir finansal etkisi olan” yatırım imkanları sunan şirketlerin AMF tarafından yetkilendirilmiş olmaları gerekiyor.

Fransa’nın finansal otoritesi olan kuruluş getirdiği bu düzenlemelere uymayan şirketleri belirlemek için Temmuz 2017 civarlarında güncel bir liste oluşturmuştu. AMF, Aralık 2017’ye gelindiğinde yetkisi olmadığı halde kripto para üzerinden yatırım imkanı sunan şirketleri de bu listeye eklemeye başladı.

Fransa’nın kripto paralara karşı olumsuz bir tavır sergilediğini söylemek pek mümkün değil ancak piyasayı düzenlemek ve sektördeki yasal boşlukları doldurmak için çeşitli adımlar attığını söyleyebiliriz. Fransa’nın maliye bakanı olan Bruno Le Maire 19 Mart 2018’de şöyle bir açıklama yapmıştı:

“Blockchain’in potansiyelinden ve sunabileceği fırsatlardan umutlu olsak da aynı zamanda temkinliyiz.”

AMF şu anda mevcut yasal düzenlemelere uymayan şirketlerin adlarını yayınlayarak halkı uyarmış oluyor. Ancak Le Maire tarafından yapılan açıklamalara göre AMF yeni bir liste daha oluşturacak ve bu listede yasal düzenlemelere uyan şirketlerin adları paylaşacak. AMF ayrıca ICO düzenlemeyi planlayan şirketler için de daha katı gereklilikler getirmeyi ve yatırımcıları böylece daha iyi koruyabilmeyi hedefliyor.

Fransa’da kripto paralar açısından yaşanan bir diğer olumlu gelişme de Fransız mahkemelerinin Nisan ayında aldıkları hükümdü. Fransa’daki mahkemeler kripto paraların “taşınabilir mülk” oldukları kararına varmış ve böylece kripto para al-satçılarının ve sahiplerinin ödeyecekleri vergileri yarı yarıya, hatta daha fazla, düşürmüştü.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment