Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Malezya Hükümeti İslami Yasalara Uygun Bir Blockchain Tasarlayacak

Güney Kore merkezli Blockchaln laboratuvarlardan olan IcbuBlock, Malezya hükümetine bağlı bir danışman komitesi mutabakat zaptı imzaladı. Malezya hükümetine bağlı komite ile Güney Kore merkezli şirket arasında yapılacak işbirliği, Blockchain teknolojisinin İslam şeriatına uygun şekilde geliştirilmesini kapsayacak.

Blockchain teknolojisinin İslam’a uygun amaçlarla kullanılması bir ilk değil. Bundan daha önce merkezi İngiltere’de bulunan HALAL TRAIL adlı şirket çiftlik hayvanlarını çiftlikten yemek sofralarına kadar olan yolculuklarında Blockchain teknolojisini kullanarak takip etmiş, Blockchain teknolojisini kullanarak ‘helal yiyecek’ takibi yapmaya başlamıştı.

Majlis Perundingan Melayu (MPM) adı altındaki komite hem IncuBlock ile hem de MPM’nin uluslararası partneri olan Global Cornerstone Group ile işbirliği içerisinde olacak ve Blockchain teknolojisini Şeriat Komisyonu tarafından caiz olarak tanımlanan “sosyal gerekliliklere” uygun biçimde geliştirmeye çalışacak.

IncuBlock’un CEO’su olan Kwon Won-seon, şirketin Blockchain konusundaki tecrübelerinin yapılacak bu ortaklıkla epey işe yarayacağını söyledi:

“Blockchain ile ilgili yıllar içinde öğrendiğimiz bilgileri İslam’a uygun bir Blockchain platformu geliştirmek adına kullanacağım.”

Kripto paraların İslam yasalarında tam olarak ne gibi bir konuma sahip oldukları sorusu, cevaplanması kolay olan bir soru değil.

Bundan birkaç ay önce Endonezya merkezli bir fintech startupı Bitcoin’in en azından “genel olarak” caiz olduğunu söyleyen bir rapor yayınlamış ve kripto paralarda kullanılan merkezsizlik ilkesinin ve Blockchain teknolojisinin kripto parayı mevcut finans sistemlerine kıyasla çok daha güvenli hale getirdiğini belirtmişti. Yayınlanan raporda aynı zamanda ‘helal yatırım’ sloganlarıyla yatırımcıların ilgisini çekmeye çalışan ICO projeleri hakkında da uyarıda bulunulmuştu.

Malezya’daki danışman komitesinin başkanı olan Dato Hassan Binhmad, yapılacak çalışmalar sonrasında tüm İslam dünyasında kullanılacak bir platform oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

Kripto paraların İslam’daki durumları hakkında Diyanet Bakanlığı tarafından da bir açıklama yayınlanmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment