Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kanada Eski Başbakanından Bitcoin Yorumu

2006 – 2015 yılları arasında Kanada başbakanı olan Stephan Harper, katıldığı bir programda yaptığı Bitcoin yorumu ve dijital merkez bankası parası (CBDC) hakkındaki açıklamalarıyla gündeme geldi. Harper, orta vadede doların küresel çaptaki hakimiyetinin son bulacağına inanmadığını ancak bitcoin’in rezerv varlık olarak kullanılabileceğini ifade etti.

Kanada eski başbakanı Stephan Harper, Cambridge House’dan Jay Martin’in konuğu oldu. Gerçekleşen röportajda Harper, doların konumundan ve dijital varlıklardan bahsetti. Röportajda, pandemi ve merkez bankalarının para basmaya devam etmesi gibi faktörlerin küresel rezerv varlığı statüsünde bulunan doları ne yönde etkileyebileceği konuşuldu. Stephan Harper’a göre, doların orta vadede henüz bir alternatifi bulunmuyor.

CBDC’lerin varlığı bir noktada engellenemez

Harper, merkez bankalarının enflasyon ile mücadelede dijital merkez bankası parası kullanarak fiyat istikrarı sağlayabileceğini söyledi. Harper’a göre bu gerçekleşirse CBDC’lerle birlikte ortaya çıkacak olan yeni dijital piyasa, şimdiki geleneksel piyasanın yenilenmiş hali gibi olacak. Bununla birlikte, CBDC’ler aracılığıyla merkez bankalarının kontrolü tamamen ele almaya çalışabileceğini de dile getirerek bu senaryonun endişe verici olduğunu belirtti.

bitcoin-yorumuBitcoin değer deposu mudur?

Sunucu Jay Martin, Harper’a “Sizce bitcoin dünyanın rezerv para birimi ile rekabet edebilecek seviyeye erişebilir mi?” sorusunu yöneltti. Stephan Harper, öncelikle dijital paralar hakkında çok fazla araştırma yapmış olmasına rağmen kendisini bir uzman olarak görmediğini ifade etti. Ardından bitcoin’in bir değer deposu olup olmaması konusunda bazı çekincelerinin bulunduğundan söz etti. Harper’a göre, bir varlığın para birimi olarak değerlendirilebilmesi için değer deposu olma özelliğinin bulunması gerekiyor ancak bitcoin için bu durum belirsizliğini koruyor.

“Bitcoin’in bir değer deposu olma özelliği taşıdığını göremiyorum. Yatırımcı olarak, bitcoin yatırımının ne anlama geldiğini tam olarak idrak edebilmiş değilim. Demek istediğim şu; hükümet destekli bir varlığa yatırım yaptığım zaman arkasında yine hükümetin desteklemiş olduğu bir vergilendirme sistemi olduğunu biliyorum. Fakat bitcoin aldığımda arkasındaki gücün ne olduğunu kestiremiyorum.”

Bitcoin’in rezerv varlık olarak kullanıldığını görebiliriz

Stephan Harper, doların küresel rezerv varlığı olmaya devam edip edemeyeceği sorusu üzerine iki alternatif sundu. Harper’a göre ilk alternatif euro olsa da bu para biriminin sahip olduğu değerin uzun vadede belirsiz olduğunu söyledi. Harper, ikinci alternatif olarak Çin yuanını gösterdi. Fakat yuan için de hükümetten kaynaklı bazı belirsizlikler bulunduğundan bu paranın da dolara alternatif olabilme konusunda şüpheli olduğunu belirtti.

“Küresel çapta en büyük rezerv para birimi olarak görülen dolara hangi para biriminin alternatif olabileceği belirsiz. Fakat altın, bitcoin gibi birçok varlığın rezerv varlık olarak kullanılacağına ilerleyen zamanlarda şahit olacağımızı da düşünüyorum.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!