Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kanada’ya Blockchain Bazlı Kimlik Sistemi Geliyor

Şirketlerin müşterilerinin kimliklerini %100 bir doğrulukla bulması günümüzde bile zor bir iş. Kimlik doğrulamak için basit bir yaka kartından parmak izine, sesle tanımadan göz taramaya kadar birçok farklı yol deneniyor.

Ancak en doğru sonuçları veren biyometrik sistemlerin de eksileri var: karışık altyapı gereksinimi ve yüksek maliyet. Ucuz olan metotlar ise yeterince güvenli olmayabiliyor.

Kanada ise bu güvenlik/masraf çelişkisini yok etmek için bir çözüm üretti. Blockchain bazlı yeni bir teknoloji sayesinde Kanada vatandaşlarının kimliği anlık ve %100 doğrulukla belirlenebilecek. Kanada daha önce de kripto paralara verdiği destekle tanınıyordu.

Blockchain’in Gücü

Bu tür güçlü ve verimli bir kimlik sisteminin altında yatan teknoloji, blockchain’in ta kendisi olacak. Sistem planlanana göre bütün kişisel bilgilerin müşterilerin telefonlarında saklanmasına izin verecek.

Sistemi kullanan bir müşteri, ihtiyaç olduğunda telefonundaki özel kodu ilgili kuruluşa göstererek kimliğini doğrulayabilecek. Bu kod sayesinde Blockchain’de saklanan bilgilerin tamamı sadece kodu alan kuruluş için erişilebilir hale gelecek.

Artırılmış Güvenlik

Proje bilgilerinin çeşitli veri merkezlerinde saklanmasını doğru bulmayan müşteriler için basit bir çözüm sağlayabilir, bu da kimlik hırsızlığını büyük ölçüde durduracak gibi görünüyor. Kanada’da bulunmayanlar içinse benzer çözümler sunan SelfKey gibi özel şirketler de mevcut.

Kimlik bilgilerinin telefon gibi kişisel bir cihazda saklanması güvenliği artırıyor. Eğer saklanan bilgiler internette veya bir veri merkezinde depolanmıyorsa hacker’ların saldıracağı bir hedef yok. Örneğin verilerini bir merkezde saklayan Equifax, geçenlerde bu konuda bir sorun yaşamıştı. Kanada’daki sistemin 2018’de kullanıma açılması planlanıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment