Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kaplan’dan Fed’e “Kritik” Dijital Para Çağrısı

Dijital para yarışında birkaç adım öne geçen Çin, kesinlikle ABD’nin de elini çabuk tutması için önemli bir emsal oluşturmakta. ABD ve Fed bu konuda ciddi bir gelişme olmadan yoluna devam etse de tepkiler durmadan artıyor. Dallas Federal Rezerv Başkanı Robert Kaplan da bugün yaptığı konuşmasında dijital para geliştirmeye odaklı çalışmanın kritik olduğunu vurguladı.

Aslında Federal Rezerv’in iki ekonomisti kısa süre önce merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) hakkında önemli bir rapor yayınladı. Raporun hemen ardından ise Kaplan’ın ifadesi dikkat çekti. Marketscreener kaynağının aktardığı bilgilere göre Kaplan, konu hakkında şunları vurguladı:

“FED’in önümüzdeki aylarda ve yıllarda bir dijital para birimi geliştirme odaklı çalışması oldukça kritiktir.”

Federal Rezerv Başkanlarının dijital para fikri olgunlaşıyor 

Aslında Philadelphia Merkez Bankası Başkanı Patrick Harker da kısa süre önce benzer bir açıklamada bulunmuştu. Harker, henüz dijital para fikrinin inceleme aşamasında kalması gerektiğini belirtirken, bunların belirli bir potansiyele sahip oldukları gerçeğini de sumen altı etmedi. Fed Başkanı merkez bankası destekli dijital para fikrinin ise kaçınılmaz olduğunu vurgulayarak bugün konuşan Kaplan’ın açıklamalarına yakın bir duruş sergilemişti.  Fed 2020 yılında bu konu hakkında resmi bir açıklama yapmasa da 2019 yılında “dijital para planlarının olmadığını” vurgulamıştı.

Yine de Kaplan’ın açıklamalarından sonra konu yeniden gündeme gelebilir ve ABD’ye yönelik dijital para baskısı artabilir.

Kaplan konuşmasının kısa bir kısmında kripto para ve blockchain sektörüne hitap etse de devamındaki açıklamaları da dolaylı yoldan sektörü ilgilendirmekte. Ekonominin hayatta kalması için önümüzdeki günlerde daha fazla yardıma ihtiyaç duyulacağını belirten Kaplan, uzun vadede ise umutlu olduğunu vurguladı. Kaplan’ın “yardım” açıklaması, Kovid-19’a karşı teşvik ödeme paketine işaret ediyor olabilir ve böyle bir durumun Bitcoin için olumlu olacağı vurgulanmakta.

Ekonomist ve araştırmacı Alasdair Macleod da 5 Kasım 2020 tarihinde yaptığı açıklamasında Bitcoin, gümüş ve altın fiyatlarının artışını olası bir teşvik paketi onayına bağlamıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!