Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Karaman: Bitcoin Caiz Değildir

Bir dönem “Saray Fetvacısı” olarak bilinen Hayrettin Karaman; kripto paraların “elektrik israfına yol açtıkları” gerekçesiyle caiz olmadıklarını söyledi.

Yeni Şafak yazarı Karaman kendisine kripto paraların caiz olup olmadığıyla ilgili yöneltilen bir soruyu yanıtladı. Blockchain tabanlı kripto paralarda “hesap sahiplerinin bilinmediğini” söyleyen Karaman bunun “kara para aklama” gibi suçlarla sonuçlandığını vurguladı.

Bitcoin’in Riskleri

İlginç bir şekilde sistemde 23 milyon Bitcoin” olduğunu söyleyen Karaman; bu Bitcoinlerin madenciler tarafından üretildiğini hatırlattı. Bitcoin’deki bu üretim sürecinin çok fazla elektrik tüketimine yol açtığını söyleyen Karaman bunun büyük bir “israfa” yol açtığını belirtiyor.

Karaman’ın yazısından bir kesit, Yeni Şafak

Bunun yanı sıra Bitcoin fiyatındaki volatiliteye de dikkat çeken Kocaman BTC fiyatının çok kısa süre içerisinde 20 bin dolardan 3 bin dolara düşebildiğini söylüyor. Kendisi Bitcoin fiyatındaki bu volatilitenin İslam’daki karşılığının garar (aldanma) olduğuna dikkat çekiyor.

Kripto paraların bu ve bu gibi sebepler yüzünden riskli olduklarını söyleyen Karaman, Bitcoin gibi kripto paralar ile ilgili şu sonuca varıyor:

“Bu sisteme girmek ve kullanmak; yüksek risk taşıdığı, çok oynak ve kaygan sisteme sahip olduğu, aşırı elektrik israfına sebep olduğu ve hukuki boşluklar sebebiyle hırsızlık gibi suçlara ceza verilememesi, kara para aklamaya açık olması ve dijital para hesap sahibi öldüğünde varislere intikal etmemesi gibi sebeplerden dolayı caiz değildir.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment