Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Karşılaşma: TRON mu Ethereum mu?

Kripto para sektöründe rekabet ve kıyaslama her zaman karşımıza çıkan bir şey fakat bu kez olay eskilerden biraz daha farklı. Geçtiğimiz günlerde sektörün iki büyük devi Vitalik Buterin ve Justin Sun karşı karşıya geldi ve projelerini kıyaslayarak birbirlerine üstünlük kuracaklarını iddia etti.

Justin Sun tarafından geliştirilmiş bir platform olan Tron, artık kendi öz platformu olan yeni bir platformu test ederek, geliştirme safhasına geçti. Tron’un ERC20 platformundan göç ederek kendi platformuna geçecek olması, Ethereum ve Vitalik Buterin için şüphesiz ki büyük bir kayıp çünkü, o platformda Tron’un birçok kullanıcısı vardı. Tron’un platform göçü, o kullanıcıların da göçü anlamını taşıdığından bu; Ethereum ve Buterin için pek de iyi bir haber olmadı.

Yine konuyla ilgili konuşan Justin Sun, Ethereum platformundan çıkıp kendi öz platformlarını kurmalarının altında yatan sebebin, Ethereum platformunun kendine has eksiklikleri olduğunu ifade etti.

Sun, yeni platformun kuruluşundan duyduğu memnuniyeti dile getirirken, bir hayli iddialı konuştu. Sun, şunları söyleyerek, rekabet fitilini bir bağlamda ateşledi:

”Bugünden itibaren, son güne kadar artık ERC 20 Tokeni olmadığımızı gururla açıklıyorum. Hatta artık bugünden sonra kendi platformumuzla Ethereum’a büyük bir rakip olacağımızı da belirtmek isterim. Ethereum ile kıyasıya rekabet edeceğiz. İnanıyorum ki, Tron olarak biz, Ethereum’a kıyasla çok daha geniş bir kitleye hitap edeceğiz. Gelecekte size, neden Ethereum’dan daha iyi olacağımızı adım adım anlatacağım.”

Bu noktada şunu belirtmekte yarar var: Bir Blockchain’in yetisi birkaç parametreden ibaret. Güvenlik, transfer ücreti miktarı, ölçeklenebilirlik, ağ hızı ve diğerleri… Tron da, bu ve benzeri parametreler üzerinden konuşarak, geçtiğimiz dönemde şöyle bir tweet atmıştı ve neden kendi platformlarını kurma gereksinimlerini hissettiklerini belirtmişti:

https://twitter.com/justinsuntron/status/982182405711659008?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.financemagnates.com%2Fcryptocurrency%2Fnews%2Fhead-head-will-tron-succeed-dominate-ethereum%2F&tfw_creator=financemagnates&tfw_site=financemagnates

”Tron neden mi Ethereum’dan daha iyi? 1) Saniyede 10 bin işlem hızına karşılık saniyede 25 işlem hızı. 2) Sıfır komisyon ücretine karşılık yüksek komisyon ücreti 3) Devamlı koin yakım sözüne karşılık hiç koin yakılmaması 4) Java’ya karşılık sağlamlık vb. vb.”

Ayrıca, geçtiğimiz günlerde Tron, 30 milyon adet TRX’in Ethereum topluluğuna air drop yapılacağını açıklamıştı. Tron ekibine göre bu hamle, Tron’un hayatına başladığı Ethereum platformuna ufak bir teşekkür ancak; aslında işin aslı pek de öyle değil.

Her ne kadar Justin Sun attığı tweette: ”Ethereum’a teşekkür ediyoruz çünkü onlar olmasa biz burada olamazdık. Ancak yine de eksiklere uygun olarak geliştireceğimiz platformda daha iyi işler çıkaracağımızı düşünüyorum.” deyip, yıl başından bu yana elinde 1  veya daha fazla ETH bulunan herkese bedava TRX dağıtsa da, birçoklarına göre bu hamlenin altında yatan ana şey; Tron’un ETH sahiplerine, kendi platformlarını denemesi için şans vermesi.

TRON’un iddiasına göre, platform, kullanıcılarına Ethereum platformundan çok daha iyi bir deneyim vaad ediyor ve bu durum, Ethereum’u gelecekte fazlasıyla zedeleyecek.

Buterin Konuştu

Justin Sun ve ekibinin Ethereum hakkında yaptığı açıklamalar karşısında hiç de sessiz kalmayan Ethereum geliştiricisi Vitalik Buterin, ana akım medyaya bir demeç vererek, başta Justin Sun’ın TRON’u olmak üzere birçok alt koin projesinin güvenilirliğini sorguladı. Buterin, isim vermese de TRON’u şu sözlerle eleştirdi:

”Ortada gerçekten hiçbir ruhu olmayan, alelade projeler  görüyorum. Bunlar genelde ‘işte fiyat artıyor, hadi dostum biraz daha at, hadi gidelim Lambo alalım beyler’ tarzı işleyen projeler.”

Buterin, ayrıca Sun’ın TRON Platformunu Ethereum’un platformu ile kıyasladığı tweetin altına yine sert bir eleştri getirirken, bu kez de TRON’un whitepaper’ının kopyalanmış olduğu yönünde konuştu. Buterin, Sun’ın tweetine ithafen şunu söyledi:

”Lütfen bir daha kopyala yapıştırdan farklı bir yol denemeye çalışın.”

Şu çok net ki, Ethereum platformunu geride bırakma iddiası, TRON için başlı başına zor bir görev. 63 milyar dolarlık işlem hacmi ile piyasada Bitcoin’in ardından ikinci sırada bulunan ve birçoklarınca blockchain sisteminin esas çocuğu olarak görülen bir platforma, daha 3.5 milyar dolarlık bir işlem hacmi ile kafa tutmak şu an için kolay değil ancak; TRON’un bu platform göçünün Buterin’e katkısının olumsuz olacağı da aşikar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment