Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kazakistan Kripto Para İçin 700 Milyon Dolar Yatırım Arıyor

Kazakistan kripto para sektörüne milyonlarca dolar yatırım çekmek için hazırlanıyor. Bitcoin madenciliğinin giderek yaygınlaştığı ülkede kısa süre önce yasal düzenlemeler planlanmıştı.

Kazakistan Dijital Kalkınma Bakanı Bagdat Mussin’in yaptığı açıklamalara göre hükümet, dijital para sektörüne 714 milyon dolar (300 milyar tenge) değerinde yatırım için görüşmelerde bulunulduğunu açıkladı. Reuters’ın haberine göre sektöre şu ana kadar yapılan yatırım miktarı 190 milyon doları geçti. Mussin, 300 milyar tenge değerindeki yeni yatırımları çekmek için ön anlaşmalar yaptıklarını duyurdu.

Bakan Mussin yaptığı açıklamalarda, Orta Asya’da halihazırda 13 kripto para madencilik çiftliğinin faaliyet gösterdiğini ve bunlara eklenecek 3’ünün de yapım aşamasında olduğunu söyledi. Kazakistan’da yasaların bir varlık destekli kripto para birimlerinin madenciliğine izin verirken, Bitcoin gibi teminatsız olanlarla çalışmanın yasak olduğu biliniyor. Fakat buna rağmen ülke ucuz elektrik şartları nedeniyle Bitcoin madencilerinin de odak noktası oldu; bu yasaklara rağmen ülke dünyanın en büyük üçüncü Bitcoin madencisi konumunda.

Kripto Para Madenciliğinde Vergi Sorunu

Kazakistan, geçtiğimiz aylarda kripto para madenciliği için bir takım düzenlemeleri gündeme getirdi. Ülke ekonomisine katkı sağlayacağını umduğu madencilik faaliyetleri için ucuz elektrik gibi teşvikler sunmayı planlayan hükümet, şu an dünya genelindeki madencilik hareketlerinin yaklaşık olarak %6’sının Kazakistan’da bulunduğunu açıkladı.

Bu teşviklerin yanı sıra Kazakistan Ekonomi Bakanlığı, koronavirüsün ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini hafifletmesini umarak, kripto para madenciliğine %15 vergi koymayı gündeme getirdi. Vergi yoluyla toplanan fonun ülkenin bazı altyapı sorunlarının giderilmesinde ve pandemi sürecinin negatif etkilerini minimuma indirilmesinde kullanılması planlanıyor. Kazakistan hükümeti 2019 yılının sonralarına doğru kripto para madenciliğinden vergi almayacağını açıklamasına rağmen, yaptığı yeni söylemler doğrultusunda bu kararla çeliştiği gözlemleniyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment