Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kırgızistan Seçimlerini Blockchain ile Yapmayı Planlıyor

Kırgızistan Geçici Başbakanı Sadır Caparov, ülkedeki seçimlerinin blockchain teknolojisini üzerinden gerçekleştirileceğini açıkladı.

Yerel haber kaynakları tarafından aktarılan bilgilere göre Geçici Başbakan, bugün katıldığı bir basın duyurusunda Kırgızistan’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin nasıl yürütüleceğine ilişkin bir bilgi paylaştı. Blockchain teknolojisi ile üç yılı aşkın süredir çalışmalar yapan Kazakistan’ın seçimleri blockchain üstünden yürütmeyi planladığı açıklandı.

Merkez Seçim Komisyonunun yerini alacak

24KG’nin haberine göre Kırgızistan seçimleri şeffaf bir şekilde yürütebilmek için blockchain kullanacak. Adil bir seçim düzenleme konusunda sorunlar yaşadığı bilinen Kırgızistan’ın bu sorunu blockchain ile aşması bekleniyor. Aktarılan bilgilere göre Cumhurbaşkanı Vekili, yaptığı basın konuşmasında şunları söyledi:

“Bu seçimler yüzünden üç tane devrim geçirdik. Artık bundan bir ders çıkarmamız lazım. Eğer seçmenlere rüşvet verildiğine dair kanıt varsa bu kanıtı medyada veya sosyal medyada paylaşmak gerekiyor. Bunların incelemesini yapıp cezasını veririz. Eğer blockchain sistemini düzgün oturtabilirsek bir sonraki hükümet seçiminde blockchain kullanabiliriz. O zaman bir yanlışlık olmaz.”

Caparov, Eski Cumhurbaşkanı Atambayev’in döneminde 11 yıl 6 ay hapse çarptırılmıştı. Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov dönemindeki af yasasından yararlanamayan Caparov, 4 Ekim’de yapılan seçimlerin sonuçlarının tanınmamasının ardından cezaevinden çıkarıldı. Cumhurbaşkanlığı binasının ve parlamentonun destekçiler tarafından işgal edilmesinin ardından bir grup milletvekili Caparov’u geçici başbakanlık koltuğuna getirdi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!