Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kazakistan’da Kaçak Kripto Madencileri İçin Vatandaşlara İhbar Çağrısı

Kazakistan hükümeti, ülkenin enerji kaynaklarını olumsuz yönde etkileyen ve kaçak olarak çalışan kripto para madencilerine karşı yeni önlemler alıyor.

Dijital Gelişim, İnovasyon ve Havacılık Endüstrisi Bakanlığı, vatandaşları 3 Şubat tarihli sosyal medya paylaşımında, “gri madencileri” ihbar etmeye çağırdı.

Bakan Musin tarafından yapılan açıklamada, “Gri madenciler elektrik şebekemize çok büyük zararlar veriyor. Yasa dışı madenciliğin enerji bakımından zararının 1 gigavatı aştığı tahmin ediliyor.” ifadesine yer verildi.

Madencilerin elektrik maliyetlerinden ötürü cazip bulduğu Kazakistan, Çin’in kripto para madenciliğine getirdiği yasakların ardından bu alanda ABD ile birlikte ön plana çıkan ülkelerden oldu.

Ülkede kaçak olarak çalışan ve bu nedenle “gri madenci” olarak nitelendirilen madenciler, elektrik tüketiminde beklenmedik değişimlere yol açabiliyor. Bakan Musin, vergi ödemekten kaçtıklarını belirterek, bu madencilerden “hesap sorulması gerektiğini” söyledi.

Hükümet, halihazırda ‘gri madenci’ statüsünde olan fakat yasal şekilde çalışmak isteyen madencilere yardım etmeye hazır durumda. Bakan Musin, “Meslektaşlarımız size gri madenciliği bırakıp nasıl beyaz [madenci] olabileceğiniz ve yasaları çiğnemeden nasıl çalışabileceğiniz konusunda destek olabilir.” mesajını verdi.

Kazakistan’da mevcut şekliyle yasal olarak faaliyet gösteren yaklaşık 200 kripto para madencisi bulunuyor. Gri bölgedeki madencilerin sayısına ilişkinse bir veri bulunmuyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!