Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kazakistan’daki Anaokulları Blockchain’i Kullanacaklar

Kazakistan‘ın başkenti Astana’daki anaokulları, bekleme listelerini daha iyi bir şekilde takip edebilmek için Blockchain teknolojisinden faydalanacaklar.

Kazakistan’daki veliler, çocuklarını anaokuluna göndermek için önce bir başvuruda bulunmak zorundalar. Bu başvuru süreci oldukça uzun sürebiliyor. Çünkü anaokulu önce veliden gelen başvuruyu değerlendiriyor ve daha sonra bir bekleme listesi oluşturuyor.

Bu bekleme listelerinde genellikle yasal olarak herhangi bir sorunu bulunmayan, geniş bir aileden gelen, özel ihtiyaçları bulunan, yeteri kadar iyi bakılamayan çocuklara öncelik gösteriliyor.

Astana’daki Yatırım ve İşletme Geliştirme Departmanı’nın yöneticiliğini yapan Alisher Abdikadirov tarafından yapılan açıklamalara göre başkentteki anaokulları, bu bekleme listesindeki çocukları daha iyi takip edebilmek için Blockchain teknolojisini kullanacaklar.

Abdikadirov tarafından yapılan bu açıklamalara göre söz konusu sistem 1 Şubat itibariyle yürürlüğe sokulacak. Abdikadirov, bu sistem sayesinde anaokuluna kabul sürecinin çok daha “şeffaf” bir hal alacağını söylüyor.

Astana’daki anaokullarında kullanılan bekleme listeleri aslında geçtiğimiz yıl içerisinde dijital ortama aktarıldılar. Ancak bu sistem pek stabil değildi ve çoğu vatandaşlar sistemdeki verilerin doğru olmamasından şikayetçi.

Cointelegraph tarafından yapılan habere göre Kazakistan’daki yetkililer bu yeni sistemi geliştirirken Booking.com, Uber ve Airbnb gibi platformlardan esinlendiler. Veliler, Blockchain tabanlı bu yei sistemi kullanarak en iyi puana ve eğitim programına sahip anaokulunu tercih edebilecekler.

Kazakistan’ın kripto para ve Blockchain teknolojilerine yakından ilgi duyduğu biliniyor. Ülkedeki kripto para düzenlemeleri her ne kadar tam anlamıyla bitirilmemiş olsa da bu yönde adımların atıldığı biliniyor.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment