Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kırgızistan Kripto Para Madenciliği Vergisi Getirdiğini Duyurdu

Kırgızistan, kripto para madenciliği ile uğraşan kurum ve kuruluşlara özel bir vergi getirdiğini duyurdu. Yeni yasayla birlikte gelir vergisi, satış vergisi ve KDV, madencilik vergisi adı altında ödenecek.

Kırgızistan, bireysel veya kurumsal madencilerden alınan gelir vergisi, KDV ve satış vergilerinin tek çatı altında birleştirilerek alınmasının daha uygun olacağını söyledi. Söz konusu vergi, 1 Ağustos 2020 tarihinde kabul edilen yasaya uygun olarak alınacak.

Yeni Verginin Kapsamı ve Oranı

Kırgızistan yasalarına göre kripto para madenciliğinde vergilendirilebilir olan tüketim ürünlerinin tamamı için kullanıcılar vergi ödemekle yükümlü. Kripto para madenciliği yapan kişi veya kurumlar, madencilik faaliyetleri sırasında harcanan elektrik için artık kripto madenciliği vergisi ödeyecek. Bu vergi, yalnızca madencilikte tüketilen elektrik miktarını kapsayacak. Vergi oranı, Kırgızistan Vergi Dairesi tarafından  yüzde 15 olarak belirlendi.

Kırgızistan, yaptığı açıklamada blockchain teknolojisinin kullanıldığı ve kripto para faaliyetlerinin gerçekleştiği platformların işleyişinde üst düzey yazılım ve donanım kullanımı gerektiğini ifade etti. Özellikle kripto para madenciliği için gereken kesintisiz güç kaynağı, Kırgızistan için vergi konusunda titizlikle üzerinde durulan bir konu olma özelliği taşıyor.

Kırgızistan Bazı Kripto Şirketlerinin Elektriğini Kesmişti

Kırgızistan hükümeti, 45 kripto madencilik firmasının elektriğini yüksek tüketim oranı nedeniyle kesmişti. Eylül 2019 tarihinde yapılan kesintide toplam 136 megawatt elektrik tüketimi yapıldığı açıklanmıştı. Bu oranın Kırgızistan’ın Issyk-Kul, Talas ve Naryn bölgelerindeki toplam elektrik tüketiminden fazla olduğu söylenmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!