Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD Başkanlık Seçimleri Blockchain Üzerinden Takip Edilecek

Online ansiklopedi sitesi Everipedia üzerinden duyurulan açıklamaya göre 3 Kasım 2020 tarihinde gerçekleşecek ABD başkanlık seçimleri blockchain üzerinden yayımlanacak.

Ünlü haber ajansı Associated Press (AP) ile yapılan iş birliği sonucunda ortaya çıkan proje, halihazırda devam eden birçok blockchain oylama projelerinden biri olma özelliğini taşıyor. AP’nin sonuçları EOS blockchaini üzerinden yayımlamak için Everipedia’yla bir süredir çalıştığı ve Everipedia’nın ise oylama verilerine ajansın API’si aracılığıyla erişeceği açıklandı. Projenin hayata geçirilmesinde verilerin doğru bir şekilde işlenmesini sağlamak için Everipedia’nın Chainlink tabancı oracle hizmeti de kullanılacak.

Her ne kadar ABD başkanlık seçimleri blockchain üzerinden takip edilecek olsa da bu uygulama merkezsizleştirilmiş bir uygulama olmayacak. Çünkü oylar blockchain üzerinde gösterilirken Associated Press aynı zamanda oyları sayacak. Ayrıca Everipedia, seçimlerle ilgili tüm verileri yayımlayacağı açıklamasını da yaptı. Açıklamanın devamına göre oy sayımı, seçim sürecinin sadece bir adımı olduğu için blockchain teknolojisi bu süreçte minimum düzeyde kullanılacak.

blockchain-associated-press

Blockchain teknolojisinin oy sürecindeki aktifliğinin seçim verilerinin değiştirilemez ve erişilebilir olmasına imkan tanıyacağı düşünülüyor. Everipedia’nın açıklamalarına göre bu verilerin tahmin piyasalarında dahi kullanılabilecek. Site, bunu da seçim günü sonuçlar üzerinden kullanıcıların bahis oynamalarına imkan vererek yapacak.

Blockchain teknolojisi seçimlerle entegre ediliyor

Blockchain teknolojisinin oylama projelerinde yer alışı, bu iki ismin birlikteliğiyle başlamış olan bir süreç değil. Zira Amerika’daki bazı eyaletlerde geçen sene elektronik oylamaya zaten geçildi ve seçimler blockchain teknolojisini kullanılan bir uygulama olan Voatz ile yapıldı. Yani aslında blockchain, sadece oyların gösterilmesinde değil vatandaşların bizzat hesap oluşturarak oy kullanmalarına da imkan sağlayan bir teknoloji oldu.

Amerika dışında Sierra Leone, Rusya ve Estonya gibi ülkeler de blockchain teknolojisini oy verme göreviyle birleştirmeye deneyen ülkeler arasında. Türkiye’de benzer bir uygulamanın yürürlüğe girip girmeyeceği ise şu anda ihtimaller arasında değil.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!