Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kırgızistan Merkez Bankası SWIFT Ağını Yasakladı

Kırgızistan Merkez Bankası, SWIFT ağı ile sağlanan sınır ötesi ödeme hizmetinin yasaklandığını duyurdu.

Kırgızistan Merkez Bankası tarafından 7 Ekim’de yapılan açıklamada, ülke genelinde SWIFT ağı üzerinden para transferinin yasaklandığı açıklandı. Yapılan açıklamada ülkedeki siyasal ve ekonomik ortamın istikrarı sağlanana kadar uluslararası ödeme hizmetlerinin askıya alındığı belirtildi.

Ülkedeki siyasi durumun finans ve bankacılık sektörlerinde güvenliği sağlayacak istikrarı yeniden kazanması gerektiği vurgulanan açıklamada yerel finans kuruluşlarından uluslararası faaliyetlerini durdurmaları ve güvenlik önlemlerini güçlendirmeleri istendi.

Ulusal ödeme sistemi olan Elcard’ın nakit dışı ödeme hizmetine devam ettiği bildirilen açıklamada, nakit dışı ve uzaktan ödeme araçlarının banka kartları, e-cüzdanlar ve Elcard mobil uygulaması ile devam edeceği belirtildi.

Açıklamada ayrıca Merkez Bankası’nın süreci takip ettiği ve gerekli görülmesi halinde ülkedeki bankacılık ve finans sisteminin istikrarını ve güvenini sağlamak adına yeni önlemler alınacağı duyuruldu.

Kripto Para İyi Bir Alternatif Olabilir

Kırgızistan Merkez Bankası’nın aldığı karar, Covid-19 salgını ve siyasi istikrarsızlık döneminde nakit kullanımını teşvik ederken kullanıcılar, nakit para kullanımı yerine alternatif çevrim içi yöntemlere yönelme eğilimi gösterebilir. Bu noktada hızla ortaya çıkan ve popülerlik kazanan kripto para birimleri bir çözüm yaratabilir.

Şüpheler Devam Ediyor

Geçtiğimiz günlerde ABD Emtia Vadeli İşlem Sözleşmeleri Ticareti Komisyonu (CFTC) tarafından, yasa dışı borsa işletmek ve kara para aklamanın önlenmemesi konularında, önde gelen kripto para borsalarından Bitmex’e dava açıldı. Davanın ardından Bitmex’in kurucu ortağı Samuel Reed tutuklandı ve yaşanan bu olay Bitcoin fiyatlarında %2,7’lik bir düşüşe neden oldu.

Kripto para piyasasının önemli isimlerinden ve McAfee antivirüs programının kurucusu olan John McAfee’nin, ABD Adalet Bakanlığı tarafından vergi kaçırdığı iddiasıyla açılan davada suçlu bulunup İspanya’da tutuklanması ile kripto para piyasasını olumsuz etkileyen olaylar yaşandı.

Yaşanan olaylarla birlikte olumsuz etkilenen kripto para piyasası, merkezi olmayan yapısıyla güven duyulan bir finans sistemi olarak yerini hala korumakta ve geleneksel finans sistemlerinde yaşanan sorunlara alternatif bir çözüm olarak akılların bir köşesinde yer almakta.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!