Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kolombiya’da Yeni Düzenlemeler ile Artık Kripto İşlemlerinin Bildirilmesi Gerekecek

Kolombiya hükümeti, borsaların ve yatırımcıların kripto para işlemlerini Kolombiya’daki kara para aklamayla mücadele gözlemcisi UIAF’e bildirmesini gerektiren yeni düzenlemeler yayınladı. 

Kolombiya, borsaların ve yatırımcıların belirli bir miktarın üzerindeki kripto para işlemlerini bildirmesini gerektiren yeni düzenlemeleri onayladı. 314 sayılı karara göre 150 doların üzerindeki kripto para işlemlerinin veya değeri 450 doların üzerinde olan birden fazla token ile yapılan kripto para işlemlerinin Kolombiya’daki kara para aklamayla mücadele gözlemcisi UIAF‘e bildirilmesi gerekiyor.

1 Nisan tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni düzenleme, ülkedeki kripto para varlıkları üzerinde daha fazla kontrol sağlamayı ve bu varlıkların olası kara para aklama ve terör finansmanı faaliyetlerinde kullanılmasını durdurmayı amaçlıyor. Kararda konu ile ilgili;

Sanal varlıklar, Kolombiya’da kendi başlarına yasa dışı olmayan operasyonlar olmalarına rağmen işlemlerde sahip oldukları anonimlikleri sebebi ile yasadışı faaliyetlerde kullanılabilecekleri için UIAF’in müdahale etmesini gerektiren bir durum oluşturuyor.

ifadeleri yer alıyor.

Borsalar, yeni düzenlemeler kapsamında UIAF‘e olağandışı olarak kabul edilen işlemlerin ve bu işlemlerden etkilenen kullanıcıların ayrıntılı listesini sunacağı bir şüpheli işlem raporu yayınlamak zorunda olacak. Düzenlemelerde ayrıca yönergelere uymayan borsalar ve kişiler için cezalara da yer verildi. İşlemlerde kara para aklama faaliyetleri tespit edilirse, kurallara uymayan kullanıcılar bu suçlardan kaynaklanan diğer para cezaları ile birlikte aylık minimum 100 ile 400 arasında bir tutar ödemek zorunda kalacak.

Ülkenin vergi düzenleyicisi olan DIAN, geçtiğimiz günlerde kripto para birimlerinin ticaret veya işlem için kullanılması ile ilgili vergi kaçakçılığını tespit etmek amacıyla önlemler aldığını duyurmuştu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!