Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kore, Merkez Bankası Destekli Bir Kripto Para Fikrine Soğuk

Güney Kore Merkez Bankası, merkez bankası destekli kripto para tartışmalarında yerini belli eden bir hamle yaptı ve bu paralara karşı olduğunu açıkladı.

Pazartesi günü, Güney Kore yerel basınında yer alan haberlere göre Güney Kore Merkez Bankası’nın merkez bankası destekli kripto para fikrine hazine politikalarının temel prensiplerini ihlal etmesi ve bankaların açık pazar operasyonlarındaki etkisini azaltacak olması sebebiyle karşı çıktığı belirtilirken; raporda aynı zamanda bankanın farklı çekinceleri olduğunu da değinildi.

Güney Kore basınında çıkan haberlerde, bankanın aynı zamanda bu işin maddi boyutunu da düşündüğü ve bu işin çok da maaliyet etkin bir şey olmayacağını savunduğu belirtildi. Ayrıca, Güney Kore Merkez Bankası, bu denli bir kripto para çıkarımının, ahlaki değerlere de ters düşeceğini belirtirken; bu hamlenin pazarın bütünlüğünü ve işleyişini bozabileceğini iddia etti.

Kripto paraların tam bir para formu olmadığını belirten bu araştırmada, şu ifadeler de yer aldı:

”Kripto paraların gerçek birer para birimi olarak kullanılıp kullanılamayacağına ilişkin çalışmalar yaptık ve bu çalışmalar sonucunda bu paraların; çok çeşitli riskleri beraberinde barındırdığına kanaat getirdik. Bunların arasında, kredibilite, yönetimsel süreçler ve likidite gibi şeyler yer alıyor. Yani bize göre, kripto paralar birer para değil.”

Güney Kore Merkez Bankası, ayrıca ülkedeki hazine politikalarına etki eden yegane kurum olmalarının da iyi bir şey olduğunu belirtirken; çeşitli üçüncü şahıs firmaların da kripto paralar yolu ile hazine politikalarını etkilemelerinin de, pek de matah bir şey olmadığını ifade etti.  Yapılan açıklamada, Güney Kore Merkez Bankası’nın ülkedeki para dengesini kontrol eden tek otorite olmasının önemli bir şey olduğu belirtilirken; kurumun piyasalar konusunda tek otorite olmaya devam etmesinin de, ülkenin geleceği açısından çok önemli olacağı yönünde vurgular da yapıldı.

Kripto paraların ve arkasındaki teknolojilerin finansal teknolojide devrim yapabileceği iddialarını da tamamen reddetmeyen kurum; buna karşın bu ürünlerin gerçek manada birer kullanım enstürmanı olmadan önce, çok çeşitli testlerden ve süreçlerden geçmeleri gerektiğini belirtti. Ticari kullanımdan önce, kripto paraların almaları gereken çok yol olduğunu belirten raportör Kwon, eğer bu süreçler hallolursa, Güney Kore Merkez Bankası’nın elbette ki kripto paralar ile ilgili bir yol haritası izleyeceğini belirtti.

Aynı zamanda Güney Kore Merkez Bankası’nın vergilendirme süreçleri ile ilgili olarak da ciddi çalışmalar yürüttüğü paylaşılırken, bankanın kripto paraları konu alan tüm süreçleri yakından takip ettiği ve yakın gelecekte konuyla ilgili çalışmalarını da tam gaz devam ettireceği bilgisiyi, okuyucular ile paylaşıldı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment