Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kosova’ya Bitcoin ATM’si Geldi!

Bu hafta yerel haberler, Kosova’ya ilk Bitcoin ATM’sinin geldiğini bildirdi. Telegrafi gazetesi:

“Bu ATM’nin, en çok kullanılan sanal paraları (Ether, Dash, Bitcoin, Litecoin, Doge) sunması bekleniyor. Dünyada sanal para ATM’si bulunan 57 ülke var ve Kosova da artık bu listeye dahil oluyor.”

Makine, Albvision Grup tarafından işletiliyor ve Kosova’nın başkenti olan Priştine’de bulunuyor. 2000 yılında kurulan ve 54 işçisi bulunan Albvision Grup banka, telekomünikasyon gibi bilgi ve güvenlik sektörleri için profesyonel ve stratejik hizmetler sunuyor.

Şimdilik ATM’den yalnızca Bitcoin ticareti yapılabilecek ama şirket yakın gelecekte 10 tane daha kripto para eklemeyi planlıyor.

Merkez Bankanın Uyarısı

Arnavutluk Merkez Bankası‘nın uyarısı gibi, Kosova Merkez Bankası da kripto paralar ile ilgili bir uyarı yayınlamıştı. Bu uyarı şöyle:

“Bitcoin gibi dijital paraların kullanımı yasa tarafından düzenlenmemiştir ve finansal kayıplara yol açabilir. Kosova’da dijital para kullanmayı düşünen herkes, olası bir para kaybı durumunda geri ödeme alacaklarını garantileyen bir kurum olmadığını bilmelidir.”

Bitcoin ATM’sinin kullanıma sunulduğu haberi de, bu uyarıdan çok kısa bir süre sonra geldi.

TED ve Raiffeisen Bankaları gibi bazı ticari bankalar da, dijital para ticareti yapmadıklarını belirtti. Raiffeisen Bankası resmi olarak, ödemelerde Bitcoin kabul etmediğini duyurdu.

Bitcoin’e Olan İlgi Artıyor

Merkez Bankası’nın ve diğer bazı ticari bankaların dijital parayla ilgili olumsuz yorumlarına rağmen, Kosova halkının Bitcoin’e olan ilgisi ciddi oranda artıyor.

Kosova Gümrükleri Sözcüsü Adriatik Stavileci’ye göre, 2017 yılında Kosova madencilik için kullanılmak üzere 800.000 Euro değerinde ekipman ithal etti. Adriatik bu ekipmanları nasıl işlediklerine dair şunları söyledi:

“Gümrükte, ekran kartları dışındaki ekipmanları bilgisayar parçaları olarak görüyoruz. Ekran kartlarına farklı davranıyoruz çünkü diğer kartlara göre çok daha gelişmiş ve pahalı oluyorlar. Her zaman dikkatli bir şekilde bu cihazların ithalatını takip ediyoruz.”

Kosova’daki bir Bitcoin ve blockchain danışmanlık firması olan Bitsappshire’ın CTO’su ve kurucularından Dite Gashi, Bitcoin ile ilgili en büyük sıkıntıların, Kosova piyasasında madencilik için gereken ekran kartlarını bulmanın çok zor olduğunu ve piyasadaki hareketlilik sonucu fiyatların sürekli değişmesi yüzünden insanların yatırım yaparken çekindiğini söyledi.

Japonya, Rusya, Kazakistan gibi Bitcoin teknolojisine güvenen ve geliştirmek isteyen devletler arasına Kosova’nın da katılması, bu sektörün dünya devletleri tarafından her geçen gün hızla kabul edildiğinin kanıtı niteliğinde. Eminiz ki gün geçtikçe daha fazla ülke bu konuyla ilgili harekete geçecektir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment