Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kötü Yazılımla Kripto Para Hırsızlığı Yapan 20 Kişi Tutuklandı

Çin’de kötü amaçlı yazılımlardan faydalanarak kripto para hırsızlığı yapan 20 kişi tutuklandı. Yerel haber kaynaklarına göre kripto para hırsızlığı yapan kişiler, Çin’deki milyonlarca bilgisayarı etkileyen bir yazılımdan faydalandılar.

Özellikle kripto para madenciliği yapmak için oluşturulmuş kötü amaçlı yazılımlar, sizin bilginiz/rızanız olmadan bilgisayarınız üzerinden madencilik yapmaya yarıyorlar. Dünya çapındaki siteler dahi bu tarz yazılımlardan etkilenebiliyorlar ve bunun sonucunda milyonlarca kişinin bilgisayarı madencilik için kullanılıyor.

Bundan birkaç gün önce Japonya’da da buna benzer bir olay yaşanmış ve kripto para hırsızlığı yapan kişi hakkında bir yıl hapis cezası çıkmıştı.

WeChat’i yöneten Tencent adlı şirket bu yılın Ocak ayında Weifang Şehri Kamu Güvenlik Bürosu’ndaki yetkililerle irtibata geçti ve yetkililer daha sonra soruşturmalara başladılar. Tencent’in kendi güvenlik ekibi, indirmesi ücretsiz olan çeşitli eklentilerin içinde aslında kripto para madenciliği yapmak için tasarlanmış yazılımlar olduğunu keşfetmişti.

Bu işlem için kullanılan program Qingzhou’ya kadar takip edildi ve daha sonra Qingzhou Kamu Güvenlik Bürosu’na haber verildi.

Yapılan soruşturmalar sayesinde ‘Dünya İnternet Kafe’ adlı bir eklenti keşfedildi. Yetkililer ayrıca bu eklentinin çeşitli mesajlaşma platformlarında tanıtıldığını, bu tanıtımı yapan insanların başında da Yang Mobao isimli birinin olduğunu öğrendi.

Hırsızlığı yapan kişiler, insanlara bilgisayarlarının performansını arttırmayı vaat eden ücretsiz ‘eklentiler’ sunuyorlardı. Bu eklentiler ülke genelinde 3.89 milyon adet bilgisayara yayıldı. Bu eklentilerin içinde bir de eğer kullanıcının CPU’su bilgisayarın işlem gücünün yüzde 50’sinden daha azını kullanıyorsa aktif hale gelen gizli bir madencilik programı yer alıyordu. Bu eklenti yüzünden yaklaşık 1 milyon bilgisayarda gizlice madencilik yapıldığı düşünülüyor.

Yapılan soruşturmalarda söz konusu yazılımın Dalian Shengping Network Technology adlı bir şirket tarafından geliştirildiği ortaya çıktı. Şirket ülke genelindeki internet kafelere ağ yönetim yazılımı satıyor ve programı böyle yayıyordu.

Olaya dahil olan kişiler kripto para hırsızlığı yapmaya 2015 yılında başladılar. Şirketin finansal müdürü, kötü amaçlı madencilik yazılımı geliştirilmesi için talimat verdi ve şirket özellikle bu alana yoğunlaşmaya başladı.

Kripto para hırsızlığı yapılan 2 sene içerisinde 15 milyon yuan (2.2 milyon dolar) değerinde kripto para kazanıldı. Kazanılan bu para da operasyona dahil olan taraflar arasında paylaştırılıyordu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment