Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ünlü Torrent Sitesi, Ziyaretçilerinin İşlemcileri ile Monero Madenciliği Yapmaya Devam Ediyor

Torrent sitesi The Pirate Bay, kullanıcıların işlemci gücünden faydalanarak Monero (XMR) kazmaya devam ediyor. 4 Temmuz günü siteden bir duyuru yapan ekip; ”TPB’ye girişin ardından XMR kazılmak için işlemci gücünüz kullanılacaktır. Eğer buna razı değilseniz, lütfen siteden çıkın ya da adBlocker yükleyin” ifadelerini kullanmıştı.

Daha önce de site, Eylül ayında aynı yolla XMR kazmak için bir deneme yapmıştı. Web sitesi, Coinhive ismi verilen bir araç vasıtasıyla bu işe olanak sağlanırken, sitede de uzun süredir kripto para madencilik algoritmaları ile alakalı reklamların yer alması da dikkatlerden kaçmadı.

Pirate Bay’in bu politikası, kullanıcıları ikiye bölmüş durumda. Bir grup, sitenin bilgisayarların işlemcisinden faydalanıp XMR kazmasında bir sakınca görmezken, bunun sitenin hak ettiği desteği almasına yarayacağını düşünüyor. Ancak bir grup kullanıcı ise bu aktivitenin doğru olmadığını belirtirken, bu hamle ile birlikte hem ekran kartlarının ömrünün kısaldığını hem de bilgisayarların çok fazla ısındığını ifade ediyor.

Coinhive gibi eklentileri kullanarak bir nevi reklam benzeri gelir elde eden birçok site mevcut olsa da, bu taktiğin maalesef hackerların da çok kullandığı bir taktik olduğunu belirtmekte fayda var. Birçok hükümet sitesi ve Tesla’nın başını çektiği yerler, bu saldırıya geçmişte alet oldu. Kullanıcılara bu noktada NoCoin ve uBlock Origin gibi koruyucu eklentiler kurmaları da tavsiye ediliyor.

Rus siber güvenlik firması Kaspersky Lab’in yakın dönemde yayınladığı bir araştırmada, kripto para madenciliği konusunda yapılan saldırıların sayısının son dönemde %44.5 oranında arttığı ifade edilmişti. Bu saldırıların geleneksel saldırılara kıyasla çok daha karlı olduğu belirtilirken, hackerlar için artık bu tarz saldırıların çok bilinen bir yol haline geldiğinin de altı çizilmişti.

Yine John McAfee’nin sahibi olduğu McAfee de buna benzer bir çalışma yapmış ve 2018’in ilk yarısında kripto para madenciliği ile alakalı saldırıların tam 6 katına çıktığını ifade etmişti. McAfee CTO’su Steve Gobman, kripto paralardaki fiyat patlamasının ardından, hackerların bu sektörü hedeflediğini belirtmiş ve kullanıcılara dikkatli olmaları çağrısında bulunmuştu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment