Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kraken İran Yaptırım İhlalleri Hakkında ABD Hazine Bakanlığı İle Uzlaştı

ABD Hazine Bakanlığı’na bağlı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC), kripto para borsası Kraken ile İran yaptırımlarını ihlal ettiği gerekçesiyle uzlaşmaya vardığını ve para cezası uygulayacağını duyurdu.

OFAC tarafından 28 Kasım tarihinde yapılan bir duyuruda, “İran’a yönelik yaptırımların açıkça ihlal edilmesi” nedeniyle ABD merkezli popüler kripto para borsası Kraken’e 362.000 dolardan fazla bir ceza kesildiği ve bu cezanın Kraken tarafından kabul edildiği açıklandı. Kraken’in potansiyel hukuki sorumluluğunu üstlendiğini belirten OFAC açıklaması, 3 aylık detaylı bir araştırma sürecinin ardından yapıldı.

Temmuz ayının sonlarında ABD Hazine Bakanlığı, İran’a karşı uygulanan bazı yaptırımları ihlal etmiş olabileceği şüphesiyle Kraken hakkında soruşturma başlatmıştı.

OFAC yetkilileri tarafından yazılı olarak sunulan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Kraken’in otomatik bir internet protokolü (IP) adres engelleme sistemi de dahil olmak üzere uygun coğrafi konum araçlarını zamanında uygulamaması nedeniyle İranlı kullanıcıların ambargo sonrası süreçte dijital para hizmetlerinden yararlanmasına aracılık edilmiştir.

ABD’nin 1979‘dan bu yana İran’a, ülkedeki işletmelere ve bireylere mal veya hizmet ihracatını yasaklayan yaptırımlar uyguluyor. Ancak Kraken’in 2019‘dan bu yana İran’da ikamet ettiği bildirilen 1.500’den fazla kişinin borsada hesap sahibi olmasına izin vererek bu kontrolleri ihlal ettiği ve onlara kripto para alıp satma imkanı sunduğu iddia edildi.

Rusya-Ukrayna savaşında Rus kullanıcıların hesaplarına bloke koymayı reddeden Kraken, İran konusunda da aynı tavrı sergilemişti. Bu konuda daha özgürlükçü bir ideolojiye sahip Kraken CEO’su Jesse Powell o dönemde böyle bir şeyin söz konusu olmadığını, zorbalık yapanlara sunulan hizmet durdurulacaksa öncelikle ABD kullanıcılarına yaptırım uygulamaları gerektiğini ifade etmişti.

Jesse Powell, Kraken’deki CEO’luk görevinden eylül ayında istifa edeceğini açıklamıştı. Öte yandan geçtiğimiz aylarda Kraken’in ABD tarafından yaptırım uygulanan Suriye ve Küba’daki bireylerin kriptoya erişimine izin verdiği bildirildi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!