Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kraken SEC ile Anlaştı: Staking Hizmetini Sonlandırdı, 30 Milyon Dolar Ödeyecek

ABD’li popüler kripto para borsası Kraken, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nu (SEC) ile yaptığı anlaşma sonucunda staking hizmetlerini sonlandırmayı ve 30 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etti.

SEC 9 Şubat tarihinde resmi web sitesi üzerinden yayınladığı duyuruda, Kraken’in yatırımcılarına sağladığı ve yıllık %21’e kadar getiri vadettiği staking programını kaydetmemekle suçlandığını resmi olarak bildirdi. Kurum, borsanın iki kuruluşunun toplamda 30 milyon dolar para cezasını ödemeyi ve sunduğu staking hizmetlerini derhal durdurmayı kabul ettiğini açıkladı.

Duyuruda, Kraken’in staking programını durdurmanın yanı sıra SEC’nin iddialarına karşı herhangi bir cevapta bulunmadan nihai karara gidilmesine rıza gösterdiği belirtildi. Borsanın 1933 sayılı menkul kıymet kanunu ihlal ettiği bilgisinin yanı sıra karar itibarıyla doğrudan veya dolaylı olarak herhangi bir staking ürünü sunmasının yasaklanması da verilen bilgiler arasında yer aldı.

Karar gerekçesi olarak staking hizmetlerinin esasında kullanıcıların varlıkları üzerindeki kontrollerini kısmen kaybetmesi ve borsanın bu duruma karşın gerekli güvenlik ve bilgilendirme yeterliliklerini yerine getirmemesi sunuldu.

SEC Başkanı Gary Gensler konu ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelerde bulundu:

Staking, kredi veya diğer yollar da olsa kurumlar, kullanıcıların varlıkları karşılığında sundukları sözleşmelerde menkul kıymet yasalarımızın gerektirdiği açıklama ve müşteri koruması gerekliliklerini sağlamakla yükümlüdür. Yapılan eylem SEC’nin bu konudaki tavrını netleştirmiştir.

SEC yetkililerinden Gurbir Grewal ise konu hakkında:

İşletmelerin menkul kıymet yasalarının sağladığı korumalar dışında kripto yatırımları ile ilgili çalışmalarında yaşananları daha önce de gördük yatırımcılar çoğu zaman hak ettikleri açıklamalardan yoksun kalıp süreçten zararlı ayrılıyorlar.

dedi.

Kraken 9 Şubat tarihinde konu hakkında yaptığı açıklamada, ABD’li müşterilerinin Ethereum (ETH) varlıkları dışında stake edilmiş tüm varlıklarının ve ödüllerinin 9 Şubat tarihinde spot cüzdanlarına iade edileceği ve yeniden stake edilemeyeceğini bildirdi. Borsa, Ethereum varlıklarının ise Shangay güncellemesine kadar stake edilmeye devam edeceğini ve kullanıcıların stake ödüllerini alacaklarını belirtti.

ABD dışındaki müşterilerin “başka platform aracılığıyla” staking hizmetlerinden yararlanmaya devam edebileceği de borsanın açıklamaları arasında yer aldı.

ABD’nin en büyük kripto para borsası Coinbase’in CEO’su Brian Armstrong geçtiğimiz günlerde, SEC’nin staking hizmetlerini yasaklamak istediğine dair söylentiler duyduğunu dile getirmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!