Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Bankası Silvergate Faaliyetlerini Sonlandırıyor: Tasfiye Edilecek

Silvergate Capital Corp, dijital varlık odaklı yatırım bankası Silvergate Bank’in (SI), operasyonlarının durdurulacağını ve müşteri varlıklarının iade edilerek bankanın tasfiye edileceğini açıkladı.

Silvergate Capital Corp. 8 Mart tarihinde ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na sunduğu beyanda, Silvergate Bank’i gönüllü olarak tasfiye edeceğini belirtti. Kripto para sektöründe yaşanan son gelişmeler ve düzenleyici ortam göz önünde bulundurulduğunda en iyi seçeneğin kontrollü bir tasfiye olduğunu ifade eden banka, ayrıca mevcut müşterilerin varlıklarını geri ödedikten sonra elinde kalan teknolojisini ve varlıklarını nasıl koruyacağına düşündüğünü söyledi.

Kaliforniya Mali Koruma ve İnovasyon Departmanı Komisyon Üyesi (DFPI) Clothilde Hewlett konu hakkında yaptığı açıklamada, kurumun Silvergate’in gönüllü tasfiyesini güvenli ve hızlı bir şekilde yapmasına yardımcı olmak için yakından takip ettiğini belirtti. Hewlett, departmanın ayrıca tasfiyenin finansal yasalara uygunluğunun yanı sıra güvenlik ve sağlamlık yükümlülüklerini de yerine getirip getirmediğini incelediğini söyledi.

Bankanın iflası ABD Senatosu’nda kripto karşıtı senatörlere söz hakkı tanıdı. Senato Bankacılık Komitesi Başkanı Sherrod Brown, FTX çöküşünün etkilerinin görülmeye devam ettiğini belirtirken bir bankanın kripto para birimleri gibi riskli varlıklara aşırı derecede güvenmesinin sonuçlarının Silvergate üzerinde görülebileceğini dile getirdi. Kripto para karşıtlığı ile tanınan bir başka Senatör Elizabeth Warren ise Silvergate’in yasa dışı olmasa da riskli faaliyetlerine karşı daha önce uyarıda bulunduğunu düzenleyicilerin artık kripto para sektörüne karşı bir adım atması gerektiğini belirtti.

Öte yandan kripto para sektöründen ve geleneksel finans sektöründen birçok aktör Silvergate’in başarısızlığının ABD’li kripto para kullanıcılarının bankacılık sistemine erişiminin daha da fazla kısıtlanması için kullanılmaması gerektiğini ifade etti. Aktörler, sıkı ancak uygulanabilir regülasyonların müşterileri korurken inovasyonun da önünü kesmeyeceği konusunda hemfikir göründü.

Neler olmuştu?

Geçtiğimiz hafta yıllık finansman raporlarını beyan etmesi gereken bankanın SEC’den ek süre talep etmesi, halihazırda FTX iflası sonrasında 1 milyar doların üzerinde zarar açıklayan ve Faderal Konut Kredisi Bankası’ndan 4,3 milyar dolar kredi alarak finansal olarak zorlu bir durumda olduğunu belli eden bankaya karşı şüphelerin artmasına neden olmuştu. Ek süre talebi üzerine hafta içerisinde aralarında ABD’nin en büyük kripto para borsası Coinbase’in de olduğu neredeyse tüm büyük iş partnerleri Silvergate ile ticari ilişkilerini kesmişti.

Finans piyasalarında açık pozisyonları ile tanınan yatırımcı Marc Cohodes, bankanın önümüzdeki hafta faaliyetlerine devam edebilmesinin kendisini şaşırtacağını söylemişti. Cohodes, tahmininde başarılı olurken verilere göre geçtiğimiz yılın kasım ve aralık aylarında açtığı kısa pozisyonlardan mevcut durumda ortalama %4.500 kar elde etti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!