Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para Birimleri ile İlgili Davalar, 2018 Yılında Üç Katına Çıktı!

Kripto para birimleri bundan 3 belki de 4 yıl öncesine kadar ana akım medya tarafından bile bilinmezken, 2018 yılı çok farklı bir tabloyu ortaya çıkarmakta. Kripto para birimleri ile ilgili açılan davaların sayısı, 2018 yılında %300 artış yaşadı ve 2018’in ilk 6 ayında bile 45 ayrı yeni dava açıldı. 

SEC En Büyük Etken

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), artık eskisi kadar hoş görülü değil. ABD’nin önde gelen regülatörü 2018 yılında açtığı dava üstüne davalar ile, artık kurallara ve regülasyonlara uymayanlara adeta acımayacağını gösterdi. Görünüşe göre SEC’in hedefinde ise ilk dijital para arzı (ICO) projeleri yer almakta. 2018 yılı içerisinde açılan kripto para birimleri ile ilgili davaların neredeyse %30’u, SEC’in kayıt yaptırmamış veya izin almamış ICO projelerine karşı açtığı davalar konumunda.

Bunlardan en büyük ve en korkutucu iki tanesi de yakın bir zamanda Carrier EQ (veya AirFox) ile Paragon Coin‘e karşı açılmıştı. İki şirket de geçtiğimiz sene süreç boyunca çok fazla para topladıkları ICO’lar düzenlemişti. SEC ise başlatılan ICO projelerinin hem sahtekarlık içerdiğini, hem de kendisinden izin alınarak yapılmadığını aktardı.

Süreç Nasıl İşliyor?

SEC’e göre, menkul kıymet statüsüne giren bütün ICO projelerinin düzenlenmeden önce kendisinden izin alınarak yapılması gerekiyor. SEC’in bu şartı koşmasındaki temel neden ise, her bir yatırımcı ve yatırımcı fonunun katı bir şekilde korunması. Firmalara kesilen yüz binlerce dolarlık cezanın yanı sıra, yatırımcılara fonlarının iade edilmesi kararı iki ICO projesini ve belki yüzlerce ICO projesini daha iflas ettirebilir.

SEC bunun yanı sıra merkeziyetsiz bir borsa olan EtherDelta‘nın kurucusuna da ciddi bir para cezası kesmiş ve ciddiyetini kanıtlamıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment