Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para Dolandırıcısı 340 Bin Dolar Çalıp Hindistan’da Yakalandı

Kripto para dolandırıcılığı yaptığı bilinen Umesh Verma Dubai’den Hindistan’a ayak bastığı gibi havaalanında tutuklandı. Verma’nın kurbanlarını, kendi kurduğu bir borsanın kripto parasına yatırım yapmaya ikna ederek kandırdığı biliniyor. Daha önce de kaçakçılık sabıkası bulunan adam, 2018’den beri Dubai’de saklanıyordu.

Kripto para dolandırıcılığı ile suçlanan Umesh Verma, geçtiğimiz hafta Dubai’den Hindistan’a vardığı sırada Delhi’deki Indira Gandhi Uluslararası Havalimanı’nda tutuklandı. Bitcoin.com tarafından aktarılan bilgilere göre en az 45 kişiyi 340 bin dolar dolandırmak ile suçlanan 60 yaşındaki Verma, Delhi polisi tarafından kıskıvrak yakalandı.

Delhi polisinin Ekonomik Suçlar birimi tarafından tutulan Verma, kripto para alım-satımı paravanı altında yatırımcı fonlarını manipüle etme ve kötüye kullanmak ile suçlanıyor. Verma’nın dolandırıcılık soruşturmasının Eylül 2020’den beri devam ettiği bildirildi.

Daha önce de altın kaçakçılığından tutuklanmıştı

Delhi Üniversite’sinden mezun olan Verma, kripto para dolandırıcılığı planını hayata geçirmeden önce mücevher işi ile uğraşıyordu. Verma, 2017 yılında altın kaçakçılığı suçlaması ile tutuklandı.

Hapisten çıktıktan sonra Umesh Verma oğlu Bharat Verma ile birlikte 2017 yılında Pluto borsasını kurmaya karar verdi. İkilinin kendi iddialarına göre, kripto para alım-satımı için Hindistan’daki ilk mobil uygulamayı hayata geçirdiler. İnternet aracılığı ile tanıtım videoları yayınladıktan sonra Verma, yatırımcıları borsanın kendi kripto parasını almaya ikna etti.

2018’den beri Dubai’de saklanıyordu

Plana göre yatırımcılar Pluto borsasının kripto parası ile yaptıkları yatırımlardan aylık %20-%30 kazanç elde edeceklerdi. Ayrıca saadet zinciri modeline uygun olarak, yatırımcılar başka insanları yatırım yapmaya ikna ettiklerinde komisyon da alabileceklerdi.

Şirketin vadettiği getirileri yerine getirmemesi üzerine Verma, kullanıcılara yaptığı açıklamada Bitcoin fiyatının düştüğünü ve borsanın banka hesaplarından bazılarının dolandırıcılar tarafından ele geçirildiğini söyledi. Bu söylemlerle de kullanıcıları yatıştıramayan Verma, kurbanların tepkisinden kaçmak için sık sık adres değiştirdi ve saklandı. En son 2018 yılında Dubai’ye kaçan Verma, yaklaşık 2 yıl sonra Hindistan’a yeniden ayak basması ile tutuklandı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!