Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin ve Kripto Paralar Bu Sebeplerle Düşmüş Olabilir

Bitcoin fiyatı, dün gece saatlerinde 35.600 doların üstünden inip sabaha karşı yaklaşık 32.600 dolara kadar düştü. CoinGecko verilerine göre fiyatlarda yaşanan düşüş, kripto para piyasasının toplam değerinde yaklaşık %10’luk bir kayba yol açtı.

Kripto para piyasasında yaşanan düşüş, toplamda 1 milyar dolar değerinde vadeli pozisyonun tasfiyesi ile sonuçlandı. Gece saatlerinde başlayan düşüş, yine o saatlerde gelen Fed haberi ile bağdaştırılıyor.

Fiyatlar kesinlike bu veya şu sebep yüzünden düşüyor demek, fazla iddialı bir söylem olsa da geçtiğimiz haftadan beri yaşanan bazı şeyler, piyasadaki düşüşe hiç yoktan katkıda bulunmuş olabilir.

» ABD Adalet Bakanı Yardımcısı Lisa Monaco, Colonial Pipeline’a geçen ay fidye talebi ile saldıran bilgisayar korsanlarına ödenen Bitcoinlerin geri alındığını açıkladı.

Doğu Yakasının petrol ihtiyacının yaklaşık %45’ini karşılayan Colonial Pipeline, saldırganlara Bitcoin ile 4.4 milyon dolarlık fidye ödemişti. Resmi belgelere göre bir FBI ajanı, Colonial’ın yaptığı ödemeyi blockchain üzerinden takip etti ve saldırganların cüzdanının özel anahtarı ele geçirildi.

El konan Bitcoinlerin değeri 2.3 milyon dolar oldu.

  • Fiyatı neden etkilemiş olabilir: Fed’in bu Bitcoinleri ele geçirebilmiş olmasının, Bitcoin ağının güvenliğine ve saldırıda kullanılan özel anahtarların tam olarak nasıl ele geçirildiğine dair bazı soru işaretleri doğurduğu düşünülüyor. Colonial Pipeline CEO’su Joseph Blount, bugün Kongre karşısına çıkıp geçen ay bu korsanlara niye fidye ödemeye razı geldiğini açıklayacak.

» Biden’ın ulusal güvenlik danışmanından G7 önerisi

Jake Sullivan, pazartesi günü Beyaz Saray’da düzenlenen bir basın konferansında bilgisayar korsanlarınca düzenlenen fidye saldırıları ile mücadelenin, bir “öncelik” haline getirilmesi gerektiğini söyledi. Sullivan, bu gibi saldırıların temelinde genelde “Bitcoin’in yattığını” belirtti.

Biden’ın ulusal güvenlik danışmanı, bu konunun NATO ve G7’de de gündeme getirilmesi gerektiğini söyledi.

  • Fiyatı neden etkilemiş olabilir: Joe Biden, 3 Haziran’da kendi başkanlık döneminin ilk ulusal güvenlik çalışması memorandumunu yayınladı. Bir Beyaz Saray yetkilisi, memorandum hakkında konuşurken “kripto paraların yasa dışı finans işlemlerinde araç olarak kullanılıyor olmasını incelediklerini” açıkladı. Bitcoin gibi kripto paraların yasa dışı işlemlere bağlantısının, Sullivan tarafından bir kez daha vurgulanmış olması, uygulanabilecek politikalara dair belirsizlik yaratmış olabilir.

» Çinli yatırımcılar panik havasından henüz tamamen çıkabilmiş değiller

  1. Çin’de Weibo’yu kullanan bazı kripto para fenomenlerinin hesapları geçen hafta toplu şekilde kapatıldı.
  2. Çinli gazetesi Colin Wu’nun haberine göre ülkede eski polisler tarafından kurulmuş bir şirket, hükümetin gelecek üç ay içerisinde OTC platformları ve madencilik dahil olmak üzere pek çok kripto para faaliyetini suç sayabileceği yönünde bir spekülasyonda bulunuyor.
  3. Çin Bankacılık ve Sigortacılık Düzenleme Komisyonundan bir yetkili, madenciliğe büsbütün yasak getirilebileceği yönünde bir ifade kullandı.
  • Fiyatı neden etkilemiş olabilir: Son günlerde yaşanan bu gelişmeler, Çin kaynaklı panik ortamının sürdürülmesine yol açmış olabilir. Fakat belirtmek gerekiyor ki 1) Weibo’daki hesapların neden kapatıldığı bilinmiyor ve bunun geçici olabileceği düşünülüyor, 2) Eski polisler tarafından yapılan bu tahminin resmi herhangi bir dayanağı bulunmuyor, 3) Bankacılık ve Sigortacılık Düzenleme Komisyonunda görev alan yetkilinin China News Weekly’ye verdiği demeçlerin, resmi bir tutumu yansıttığı düşünülmüyor.
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!