Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para Madencileri 2017 Yılında Tam 3 Milyon GPU Satın Aldı

Geçen senenin kripto para madencilik patlaması GPU piyasasında bir kıtlığa sebep oldu. Hatta bu kıtlık bilim adamlarının uzayı gözlemlemek için gerekli GPU’ları elde edemediklerinden uzay araştırmalarını da aksattı. Şimdi elde edilen yeni verilere göre kripto para madencilerinin geçen sene kabaca 776 milyon dolar değerinde 3 milyon GPU satın aldığını görüyoruz.

Bilgisayar Oyuncuları Mağdur Oldu

Jon Peddie Research tarafından yayımlanan yeni bir rapora göre, AMD Nvidia‘nın önünde birincil kripto para madencilik hücumu bağışçısı olarak karşımıza çıkıyor. Rakamların pazarın tümüne büyük bir etkisi var, hatta oyuncuların bile gazabına uğramış durumda. Bu durum çip üreticilerinin hisselerinin değerini artırdı.

Jon Peddie Research başkanı Dr. Jon Peddie:

“Oyunlar, kripto para madencilerinin talebi ile iyice güçlenen GPU satışları için her zaman temel bir kaynak olmuştur ve olmaya da devam edecektir. Madencilik maliyetleri artarken, AIB fiyatlarını artıracak arz ve talep farkı oluşacağından marjlar düştükçe madencilerin talebinin azalmasını bekliyoruz.”

AMD’nin pazar payı yaklaşık yüzde 8.1 oranında artarken Nvidia’nın pazar payı yüzde 6 oranında bir düşüş yaşadı. Geçen sene GPU piyasası tümüyle yüzde 4.8 oranında düştü. AMD’nin Nvidia’ya tercih edilmesi, GPU’larının daha düşük fiyatlarda olmasıyla açıklanabilir. Nvidia CEO’su kripto paraların hiçbir yere gitmediğini ve grafik kartlarının azlığından dolayı şirketin bilgisayar oyuncularını öncelik belirleyeceğini açıkladı.

Yine de Nvidia’nın bu hareketinin AMD satışlarını artıran faktör olduğu düşünülmüyor.  Daha ucuz ekran kartı alan kripto para madencilerinin ROI zamanını azaltması sonucunda AMD hala yoğun talep görüyor.

Geçtiğimiz sene, iki şirket de daha ucuz kripto para madencilik GPUları üretmek üzerine çalışacaklarını duyurmuştu. Fakat oyun sektörü hala ilk öncelikleriydi. JTR‘nin analizi, kripto para madencilerinin çip üreticileri için ilgi çekici bir müşteri kitlesi olabileceğini, ve bu da fiyatların yakın bir zamanda düşmeyeceğini gösteriyor.

Buna bir çözüm olarak, Dr. Peddie bilgisayar oyuncularına GPU’larını oyun için kullanmadıkları zamanlarda kripto para madenciliğinde kullanmalarını öneriyor. Onun önerisine göre, bu oyuncuların mağdur olmayıp aşırı fiyatlardan kaçabilmelerini sağlayacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment