Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para Madenciliği Piyasasındaki Belirsizlik Küresel Çip Üreticisinin Karlılığını Olumsuz Etkiliyor

CNBC’nin 19 Nisan tarihli haberine göre, küresel çip üreticisi Tayvan Yarıiletken Üretim Şirketi (TSMC) 2018 gelir tahminini bir önceki %10-%15 arasındaki büyüme tahminlerinin ardından %10’a indirdi.

Amerikan yatırım bankası Morgan Stanley, TSMC’nin gelirinin %10’unun kripto para madenciliği taleplerine bağlı olduğunu tahmin ediyor. Morgan Stanley Tayvan’da varlık analisti olan Charlie Chan, analiz çalışmaları ile Bitcoin madenciliği donanım taleplerinin ve fiyatlarının önümüzdeki günlerde azalacağı ve bunun TSMC’ye olan plaka talebini etkileyeceği sonucuna vardı.

TSMC ilk çeyrekteki kripto para madenciliğinden gelen taleplerin oldukça güçlü olduğunu ve ikinci çeyrekte de aynı şekilde devam edebileceğini belirtirken, şirketin kripto para madenciliği donanımları için 28-nanometrelik ürün hattı için potansiyel olarak daha zayıf talepler beklediği biliniyor. Morgan Stanley ise değişen kripto para madenciliği resmine geniş bir pencereden yorum yapıyor:

Tahminlerimize istinaden büyük madencilik havuzları için başa baş noktasının 8600 dolar (Bitcoin’in değeri) olduğunu hesaplıyoruz. Her ne kadar çok düşük bir elektrik maliyeti (0.03$ kw/sa) hesaplasak da, yeni madencilik kapasitesi takviyesinin 2H18’de madencilikte yaşanan güçlüklerini attıracak. Yaptığımız benzetim çalışmalarına göre, Bitcoin fiyatı aynı kalsa da madencilikten elde edilen karın hızlıca azalacağı kanaatindeyiz.

Morgan Stanley ayrıca özelleşmiş ASIC adlı kripto para madenciliği çipleri satan şirketlerin daha geniş bir alana sahip olduklarını ve eğer Bitocoin iki yıl içinde 5000 doların üzerinde kalırsa başa baş noktasında kalmaya devam edebileceklerini söyledi.

CNBC daha sonra yayınladığı haberde Bernstein araştırma kurumunun analistlerinin TSMC çiplerine olan taleplerin birçoğunun Çinli madencilik donanımları devi Bitmain’den geldiğini tahmin ettiğini belirtti.

Bitcoin şimdilerde %3.56 oranındaki artışın ardından, yayın zamanındaki değeri ile 8529 dolar civarında işlem görüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment