Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para Piyasası Düşüş Halinde

Bitcoin’in fiyatı düşmeye devam ediyor. Dün öğlen saatlerinde 8,900 $ düzeyinin biraz üstünde olan Bitcoin, düşüş eğilimine geçmiş ve birkaç yüz dolar gerilemişti. 15 Mart sabahında 7,700 $ düzeyine kadar düşen Bitcoin şu an hafif bir toparlanmayla kendini 8,200 $ düzeyinin üstüne çıkarmayı başardı. Birkaç gündür her yerde sorulan soru ise çok açık: niye düşüyor?

Popülerliğini hala koruyan Mt. Gox geçtiğimiz hafta 400 milyon $ değerinde BTC ve BCH satmıştı ve bu satış piyasayı allak bullak etmişti. Piyasa özellikle Mt. Gox’tan gelen bu hamleyle birlikte düşüş eğilimine tam anlamıyla girmişti. Mt. Gox 400 milyon $ değerinde satış yaparak piyasanın düşmesine yol açtı ancak şirketin cüzdanında hala 202106 adet BTC bulunuyor. Yani şirket piyasaya devasa bir düşüşe, yine, sebep olabilir. Mt. Gox’un hala bu kadar BTC’si var ancak yatırımcılar bu durumdan pek endişe etmiyorlar çünkü şirketin Eylül 2018’e dek başka bir satış yapma izni yok. Yani piyasa en az Eylül 2018’e kadar Mt. Gox’tan büyük ihtimalle darbe yemeyecek. Ama maalesef bu bilgi piyasanın kendini toparlaması için yeterli olmuyor çünkü bir darbe de Google’dan geldi. Google, Haziran 2018 itibariyle platformu üzerinde yapılan kripto para reklamlarını yasaklayacağını açıklamıştı. Buna benzer bir açıklama bundan bir ay önce Facebook’tan da gelmişti.

Son 12 ayda Bitcoin’in 8,000 $ düzeyine gelmesine yol açan iki gelişme olmuştu. Bunlardan biri Kasım 2017’de CME tarafından yapılan açıklamaydı. CME, Bitcoin üzerinden vadeli işlem yaptıracağını duyurmuştu ve bu gelişmeyle birlikte Bitcoin fiyatı artışa geçip 8,000 $ düzeyini görmüştü. Bir diğer gelişme ise Şubat 2018’de Çin’den gelmişti. Geçtiğimiz yıl ülkedeki kripto para borsalarını kapatmış ve ICO’ları yasaklamış olan Çin’in, sınır ötesi kripto para işlemlerini de yasaklayacağına dair haberler çıkmıştı ve bu gelişme Bitcoin’in 8,000 $ düzeyine gerilemesine yol açmıştı.

İlk 20 Kan Ağlıyor

CoinMarketCap verilerine göre piyasa hacmi bakımından en büyük 20 kripto para şu an pek iyi durumda değil. Piyasanın büyük çoğunluğu düşüş halinde ve en büyük kripto paraların ciddi bir kısmı %10’dan fazla kayıp yaşamış durumda.

Şu anda Bitcoin %7,71, Ethereum %8,91, Ripple %6,21, Bitcoin Cash %9,05 oranında kayıp yaşıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment