Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para Piyasası Düşüşteyken Gözler Tether’da

Kripto para piyasasında yaşanan düşüş sonrasında bir çok kişi Tether’e odaklanmış durumda.

Geçtiğimiz hafta boyunca en büyük 50 kripto para çok ciddi düşüşler yaşadı ve bu düşüşün hala daha devam ettiğini söyleyebiliriz. Piyasa hacminde toplam 400 milyon $ gibi bir düşüşün yaşandığı şu zamanlarda Tether ve Bitfinex’in Aralık ayında ABD’li yetkililerden celp kağıdı aldıkları da unutulmuş değil.

Celp kağıdının gitmiş olması tek başına bakıldığında anlaşılabilecek bir olay ancak geçtiğimiz birkaç aydır kripto para topluluğundan Tether ve Bitfinex ile ilgili pek de olumlu olmayan sesler çıkıyor. Pek çok kişi Tether ve Bitfinex’in yeteri kadar USD’ye sahip olmadığını ve buna rağmen USDT üretimine ara vermediğini iddia ediyor, ya da en azından bunlardan şüpheleniyor.

Tether, ürettiği her USDT’nin 1:1 şekilde USD ile desteklendiğini iddia ediyor. Yani tek bir USDT’nin bile USD ile desteklenmeden üretilmiş olması, Tether’e olan güveni çok ciddi ölçüde yıkabilir ki insanlar tek değil, milyonlarca USDT’nin USD ile desteklenmeden üretildiğinden korkuyorlar.

Buradaki problem şu ki Tether tokenları tam olarak 1 USD’ye denk geldikleri için bu tokenlar diğer kripto paraların satın alımında da kullanılıyorlar. Kripto para piyasasının “balon” olduğunu iddia eden bir kesim var. Bu kesimden bazı kişiler, piyasada satın alınan Bitcoin ve diğer kripto paralar aslında USD ile değil USDT ile alındıkları için piyasanın “balon” olduğu kanaatindeler. Eğer Bitfinex’in banka hesabında şu an mevcut Tether token’larına denk miktarda USD yoksa iş iyice sarpa sarabilir.

Pantera Capital’ın eş-baş yatırım yetkilisi Joey Krug, Tether tokenlarının piyasa sürülme şemasının hep aynı olduğuna değindi ve şöyle yorum yaptı:

“Bu durum gittikçe daha da endişe verici oluyor çünkü piyasa ne zaman düşüş yaşasa aynı şeyin tekrarlandığını görüyoruz. Bu da Aralık ve Ocak aylarında yaşanan artışlarının büyük bir kısmının aslında gerçek olmadığı anlamına gelebilir.”

Tether arzında yalnızca bir sene yüzde 10 bin civarında bir artış yaşadı ve bu da insanların Tether ve Bitfinex’in bu kadar kısa sürede nasıl bu kadar büyüdüklerini merak etmesine yol açtı. Tether yakın zamanda sitesinde yaptığı açıklamada 2.2 milyon $ rezervi bulunduğunu açıkladı. Hatta bu rezervleri denetlemek adına denetim firması Friedman LLP ile işbirliği yapmaya başlamıştı.

Başlamıştı ancak bu işbirliğinden net bir sonuç alamadık çünkü yakın zamanda Tether ile Friedman LLP arasındaki birlikteliğe son verildi. Firma henüz Tether üzerindeki denetimlerini tamamlayamadan bu ilişkiye bir son verildiği için denetim sonuçlarına sahip değiliz. Friedman LLP de denetim sürecine ilişkin bir açıklama yapmadı.

Charlie Lee Umutsuz Değil

Litecoin kurucusu Charlie Lee Twitter üzerinden Tether ile ilgili mevcut konulara ilişkin yorumda bulundu.

Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC), Tether’a Aralık 2017’de celp kağıdı göndermişti. Lee, Aralık ayında celp kağıdını almış olmasına rağmen Tether’ın hala daha USDT üretmeye devam edebiliyor olmasının iyiye işaret olduğunu söyledi. Ancak Lee, üretilen USDT’leri karşılayacak kadar USD rezervi olmadığının ortaya çıkması halinde Tether token fiyatlarının tamamen çökebileceğini de belirtti. En önemlisi ise Lee, böyle bir durumun Bitcoin’e ya da genel olarak kripto para piyasasına doğrudan bir etkisi olacağını düşünmüyor. Lee, USDT’nin çok ‘özel’ bir yanı olmadığını vurgulamak adına USDT’nin “tıpkı diğer herhangi bir altkoin gibi” olduğunu söyledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment