Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin’in Yaşadığı Düşüş Zararlı Yatırımcıları Piyasadan Çıkarıyor

Bitcoin tarihi boyunca insanların birkaç kez, Bitcoin’in artık geniş kitleler tarafından iyice benimsendiğini zannettiği oldu. Özellikle geçtiğimiz Aralık ayında Bitcoin’in 20 bin $ seviyesine çıkması, Bitcoin’i gerçekten epey popüler hale getirdi.

Ana akım medya kanallarında, sosyal medya, neredeyse her yerde Bitcoin’e denk geliniyordu. Bitcoin Google aramalarında en üst sıralara dahi yerleşti. Bu kadar büyük bir popülerlik de Bitcoin piyasasına yepyeni yatırımcıların girmesine yol açtı.

Maksat Para

10 yıldan kısa bir süre önce oluşturulmuş Bitcoin, oluştuğu tarihten bu yana çok devasa oranlarda büyümeler yaşadı ve son zamanlarda edindiği popülerlik de bu -özellikle fiyatındaki- büyümeler sayesinde geldi. İnsanlar sahip oldukları paraları yalnızca birkaç hafta içerisinde iki, üç, dört katına çıkarmak varken sıradan yatırım araçlarına pek ilgi duymamaya başladılar.

Gencinden yaşlısına herkes zengin olma hayalleriyle kripto para piyasasına girip Bitcoin aldı. Ancak bu yatırımcılar ne Bitcoin’i ne de Bitcoin’in ardında yatan teknolojiyi, fikri önemsedi çünkü önemsenen tek şey cepleri doldurmaktı. Bu umutlarla piyasaya adeta akın eden yatırımcılar da Bitcoin fiyatını belki o zamanda gerçekleşmemesi gereken bir şekilde arttırdılar ve Bitcoin fiyatı binlerce dolarlık büyümeyi çok kısa bir süre içerisinde yaşadı.

Düzeltme Şart

Ardında yatan teknolojiye güvenenler ve günümüzdeki bankacılık sektörünün bir şekilde değiştirilebileceğine inanan kişiler tarafından kurulmuş ve desteklenmiş olan Bitcoin, bu teknolojiden ve fikirden bihaber yatırımcılarla dolup taştı. Piyasaya yeni giren kişiler, Bitcoin fiyatının yalnızca yukarı çıkabileceğini ve Bitcoin yatırımından yalnızca kar edilebileceğini düşünerek adeta piyasayı paraya boğdular.

Geçtiğimiz hafta itibariyle başlayan, hala daha devam eden ve Bitcoin fiyatının yarı yarıya inmesine neden olan düşüş sürecinde de bu gibi yatırımcılar piyasadan artık çıktılar. Bu gibi yatırımcıların Bitcoin’de yaşanan düşüşle birlikte yatırımlarını satıp piyasadan çıkmaları, Bitcoin fiyatının yaşadığı düşüşün daha da ağır olmasına yol açtı. Ancak bu düşüş aynı zamanda bu gibi yatırımcıların piyasadan çıkmasını sağladı.

Bitcoin Açısından İyi Olabilir

Kayıp yaşamış olmasına rağmen piyasada kalmayı tercih etmiş kişiler ciddi kayıplar yaşamış olabilirler ancak piyasada kalanlar büyük ihtimalle yalnızca Bitcoin fiyatını değil, Bitcoin fikrini de umursuyorlar. Spekülasyon yaparak Bitcoin’in “kolay para kazanma yolu” olduğu algısını yaratan kişilerin, bu düşünceyle yaptıkları yatırımları kaybetmeleri belki uzun vadede Bitcoin’in işine daha çok yarayacak.

Geçtiğimiz yıl insanlar borca girme pahasına kredi kartlarını kullanarak Bitcoin alıyorlardı. Borca girip Bitcoin yatırımı yapan kişi kendisini riske attığı gibi Bitcoin’e de yarar sağlamıyor. İnsanların yatırım yaparken pervasızca davranması sebebiyle tarihte pek çok kez balonlar ve çöküşler yaşandı. Bu “kaçırma korkusu” sonucu gelen yatırım yapma isteği, piyasalarda balonların oluşmasına yol açan şeylerin belki de başında geliyor.

Texas’taki St. Mary’s University’de hukuk profesörü olan ve kripto paraları araştıran Angela Walch, Bitcoin’in spekülatif yapısı ve pervasız yatırımların devam etmesi halinde balona dönüşmesi ihtimali hakkında konuştu. Walch’a göre piyasada bir balon olup olmadığını anlamak için bakılan etmenlerden bazıları şu anda mevcut bile:

“Benim için göstergelerden biri FOMO fikrini -kaçırma ve asla dahil olamama korkusunu barındırıyor. İnsanlar diğer insanların çok fazla para kazandığını görüp kendileri de dahil olmak istiyorlar. Emlak balonu bunun güzel örneklerinden. İnsanlar (sahip oldukları evlere) her zaman daha yüksek fiyat ödemeye razı alıcılar çıkacağını düşündüler.”

Daha Güvenli Bir Piyasa

Eğer şu an yaşanmaya devam edilen düşüş gerçekten de bu türdeki yatırımcıları işin içinden çıkardıysa bu piyasa için gerçekten daha faydalı olabilir.

Bu gibi yatırımcıların olmaması Bitcoin’in fiyatının daha düşük olması anlamına geliyor olsa dahi Bitcoin için uzun vadede daha iyi. Emlak balonu patladığında pek çok kişi çok ciddi boyutta zarar etti ve bunun o insanlar açısından hiçbir iyi yanı yok. Ancak balonun patlamasından sonra emlak sektörü çok daha sağlıklı ve düzenli hale geldi çünkü sektörde yapılan yanlışlar gün yüzüne çıktı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment