Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para Sahiplerine Yapılan Fiziksel Saldırılarda Artış Var – İşte Belgelenmiş Fiziksel Saldırı Listesi

Kripto sektörünün önemli isimlerinden Jameson Lopp‘a göre, kripto para sahiplerine yönelik yapılan fiziksel saldırılarda ciddi bir artış var. Lopp konu ile ilgili GitHub bölümünde bilinen 23 saldırıyı listeledi. Listede ciddi saldırıların yanı sıra ATM cihazlarından yapılan hırsızlıklar, çocuk kaçırmalar ve hatta ev baskınları bile var.

Lopp attığı bir tweet’te şunu ifade etti:

”Kripto varlık sahipleri için dinamik güvenlik görüntüsünü takip edebilmek için, fiziksel saldırıları katalogladığım açık kaynaklı bir  havuz açtım.”

23 olarak başlayan katalog basın saatine göre 32 olaya yer vermekte. Lopp daha sonra görüşlerini Twitter üzerinden paylaştı ve bu suçlardan 10 tanesinin geçtiğimiz altı ay içerisinde gerçekleştiğini ifade etti.

”Şimdiye kadar kripto sahiplerine yapılan 23 fiziksel saldırı  kataloglanmış. Bunların 10 tanesi son 6 ay içerisinde gerçekleşmiş. Fiziksel saldırıların oranının ivme kazandığına dair güçlü bir kanıt gibi gözüküyor.”

”Bitcoin sahiplerine karşı yapılan 28 belgelenmiş fiziksel saldırıdan sadece 1 hedef başarılı bir şekilde kendini savunup saldırganı durdurabilmiş. Miami Florida’dan Ryan Rice’a sevgiler.”

Bu gönderiler platform üzerinde ciddi bir tartışma yarattı ve bir kaç kullanıcı saldırılar hakkında kendi kişisel tecrübelerini paylaştı. Bir kullanıcı Çince yazılmış bir polis raporunu ekledikten sonra ”Çin içerisinde bir kaç saat boyunca rehine olarak tutuldum” ifadelerini kullandı.


Başka bir kullanıcı ise Kiev’in sadece bir kere listeye girdiğini ancak halka açık bir şekilde duyulan en az 3 olayın yaşandığını ifade etti.

Katalogda içlerinde Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye, Tayvan, Ukrayna hatta İzlanda’dan bile olaylar yer alıyor. Bu saldırıların 10 tanesi ABD içerisinde yaşanmış. Listeye giren en erken saldırı ise 2014 yılının Aralık ayından. En güncel tarih ise 2018 yılının 6 Temmuz tarihi gibi gözüküyor. Kataloglanan bütün olaylarda bazı kaynaklar da yer alıyor.

Türkiye’den ise 15 Kasım 2017 tarihinden bir iş adamından 2.83 milyon dolar değerinde BTC çalınması olayını konu almış. Burada bahsi geçen olay bizim tahminlerimize göre geçen sene yaşanan Şükrü Mert Ersoy cinayeti olabilir.

Bu kripto para birimleri ile ilgili saldırıları ve saldırı girişimlerini kataloglamaya yönelik ilk organize çaba olarak tanımlanabilir. Mart ayında Apple kurucu ortağı Steve Wozniak kendi enayiliği yüzünden bir dolandırıcıya 7 BTC kaptırdığını açıklamıştı.

”Birisi bunları benden online olarak kredi kartı ile satın aldı ve daha sonra kredi kartı ödemesini iptal etti.”

”İşte bu kadar kolaydı!”

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment