Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para Sektörünün Sert Eleştirmeni Bitfinex’ed İle Tether Üzerine Özel Röportaj

Sektörün, en nevi şahsına münhasır isimlerinden birisi olan Bitfinex’ed, muhtemelen kripto para piyasasını en sert eleştiren isimlerin başında geliyor. Görüşlerine oldukça değer verilen başarılı blogger, son birkaç yıldır da kendine bir savaş veriyor ve bu savaşın da, sahtekarlık ve yolsuzluk ile olduğunu belirtiyor.

Bitfinex’in de borsa olarak yaşadığı sorunlar son sürat devam ediyor. Sektördeki en önde gelen borsalardan birisi olmasına rağmen, Bitfinex ile ilgili dönen tartışmalar ve borsa hakkında çıkan iddialar bitmek bilmiyor.

Bitfinex’in özellikle sektördeki en büyük stabil koin olan Tether ile organik bağı olup olmadığı iddiaları da büyük bir tartışma konusu. Öyle ki, Tether’in piyasaya sürdüğü her USDT karşılığında bankada 1 dolar para bulundurması gerekiyor ancak kripto para camiasındaki genel inanış, bunun hiçbir zaman böyle olmadığı ve asla da böyle olmayacağı yönünde. Ayrıca Bitfinex ve Tether’in iki ortak yönetim kurulu üyesi olması da tartışmaların harını giderek arttıran bir başka etmen. İki kurumun yönetim kurulunda da Phil Potter ve Giancarlo Devasini yer alıyor.

Bitfinex’in ve Tether’in bu noktada karşısında yer alan isimler genellikle tek bir argüman öne sürüyor ve bu argüman da, açık konuşmak gerekirse, kripto para camiasında fazlaca alıcı buluyor. Teoriye göre, Bitfinex ve Tether, USDT aracılığı ile Bitcoin fiyatını manipüle ediyor ve bu yönde SEC’in de araştırmaları olduğu biliniyor. Tether ise, her fırsatta bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını ve her bir USDT için bankada bir dolar bulundurduklarını iddia ediyor ve bunu da çeşitli ‘bağımsız’ raporlarla doğruluyor.

İşte tam da bu noktada, Bitfinex ve Tether karşıtı propaganda yürüten en önemşi basın yayın organlarından birisi de bu işi Twitter’da yapan Bitfinex’ed hesabı. Yaklaşık 40 bin takipçisi ile bu iki kurum karşıtı sıkı bir propaganda yürüten Bitfinex’ed, insanların Tether kullanmasını engellemeye çalışıyor ve gücü yettiğince de insanları Bitfinex borsasından uzak tutmak için mesai harcıyor.

Şu anda hem DM kutusu hem de profili açık olan Bitfinex’ed hesabı bu yıl başında gizli moda alındı ancak hesabın etkisi buna rağmen katlanarak arttı. Nisan ayı gibi, Bitfinex’ed hesabının arkasındaki kişi ya da kişiler bir anda her şeyi bıraktı ve Medium da dahil olmak üzere çoğu platformda post atmayı da bıraktı. Birkaç gün önce ise hesap yeniden dönüş yaptı ve çalışmaya başladı. Hesaptan tweetler birbiri ardına gelmeye başladı.

Ve Bitfinex’ed de bu süreç ile ilgili Amerikan basınına bir röportaj verdi ve hesabın hakkında bilinen bilinmeyen ne varsa anlattı. Ayrıca hesabın gelecekte ne yapması gerektiğinden de bahseden Bitfinex’ed ile ilgili bazı bilgileri vermekte de fayda var.

Bitfinex’ed ile ilgili yorumlara ve blogger’ın sözlerine geçiş yapmadan önce, Bitfinex’ed ile ilgili kripto para camiasında pek bir bilgisi olmayan okuyucularımızı da aydınlatmakta fayda var. Kripto para camiası, temel anlamda Bitfinex’ed destekçileri ve karşıtları diye neredeyse bıçak gibi ikiye ayrılmış durumda. Bitfinex’ed yorumlarına inananlar sektördeki dönen oyunları deşifre ettiği için hesaba teşekkür ederken; Bitfinex’ed karşıtları ise bu Twitter hesabınun bir kişi ya da bir grup tarafından oluşturulduğunu ve de ana motivasyonun Tether’e ve Bitfinex’e zarar vermek olduğunu belirtiyor.

Bitfinex’ed ve Amaçları

Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti, şu aşamada kripto paralar ile net bir yasa taslağı ortaya koydu ve her şeyin nasıl gideceği üç aşağı beş yukarı belli dersek, yalan söylemiş oluruz. Bazı durumlar elbette ki konuşulup tartışılıyor ancak bu yeni sektörün düzenlenmesinde ABD’nin şu aşamada zirve ülkelerden biri olduğunu söylemek abesle iştigal olur. Ancak hükümet ve ilgili kurumları, kripto paralar ile ilgili dolandırıcılık süreçleri yürüten firmalara göz açtırmamak için ise, var güçleri ile çalışıyor.

Örneğin geçtğimiz günlerde Kuzey Amerikalı bir hükümet kurumu tarafından başlatılan Operation Cryptosweep adlı operasyonda, kripto para kullanarak dolandırıcılık yapan birçok isim ve şirkete yönelik operasyon düzenlendi. Bu olayın etkileri daha taze iken de, CFTC bir hamle yaparak Bitcoin vadeli işlemleri vasıtası ile Bitcoin fiyat manipülasyonu yaptıkları iddiası ile birçok borsayı mahkemeye verdi ve bu olay da, büyük bir yankı uyandırmayı başardı.

Ne olursa olsun, kripto para dünyası üzerine yavaş yavaş bir düzenleme sopası iniyor ve insanlar da sürecin ve neler olup bittiğinin ya da daha genel bir anlamda neler olup bitebileceğinin net bir şekilde farkına varmaya başlamış durumda. Bu durum da, kripto para borsaları başta olmak üzere, birçok şirket üzerinde baskı yaratıyor. Bitfinex’ed’e göre, Bitfinex ve bu tarz borsaların bu sebeplerden dolayı gelecekte başarılı olması çok çok zor.

Tether: En İyi İhtimalle Sahtecilik, En Kötüsü Kara Para Aklama

Bitfinex’ed: ”Tether hali hazırda CFTC tarafından sorgulanıyor ve muhtemelen diğer kurumlar da Tether’i inceliyordur. Bana kalırsa şirketin yaptığı şey en iyi ihtimalle sahte dolar basmak benzeri bir şeyken, işin en kötü versiyonu ise milyarlarca dolar parayı bu şekilde akladıkları olur. İkinci ihtimal çok çok daha korkunç.” derken, süreç hakkındaki olumsuz görüşlerini ise şu sözlerle daha da açıyor:

”Daha geçen günlerde, kendileri ile yıllardır çalışan denetçilerini kovdular. Friedman LLP ile iyi bir iş ilişkileri vardı ancak onları kovma kararı aldılar. Bu, şirketin ikinci kez bir denetleme raporunu tamamlayamadığı anlamına geliyor. Güvenilir bir kurumun çok sık yapacağı bir şey olmadığını hepimiz biliyoruz özellikle bu kurum Tether gibi her gün yüz milyonlarca dolar ile vakit geçiren bir kurumsa. Özellikle de Bitfinex ile olan organik bağlarını düşünürsek, bu durum daha da korkunç bir hal alıyor. Yani bunlar ya sahtekarlık yapıyor, ya da kara para aklıyor.”

Çarşamba günü, sitemizde de haberini verdiğimiz üzere Tether firması Freeh, Sporkin & Sullivan LLP (FSS) ismi verilen bir hukuk firmasına bir denetleme raporu yazdırdı. Rapor bazılarının kafasındaki soru işaretlerini giderse de, birçoklarının kafasında yeni soru işaretleri yaktı ve Bitfinex’ed de tahmin edilebileceği gibi onlardan birisi oldu. Rapora göre, Tether’in her bir USDT’si bankada gerçekten de bir Amerikan doları var ancak raporu yazan firmanın bir hukuk firması olması ve işin ehillerinin bu raporun geçerliliği hakkında şüpheci tavırlar sergilemesi, tartışmaları daha da alevlendirdi. Bitfinex’ed de bu rapora karşı çıkanlardan biri.

Bitfinex’ed bu rapora inanmadığını ve bu raporun sahte olduğunu düşünürken, problemin ise daha farklı olduğunu belirtiyor.  Bitfinex’ed’e göre esas sorun bu dolar destekli koinlerin bizzatihi mevcudiyeti. Bu koinlerin, kötü güvenlik standartları olan borsalar için bir kaçış olduğunu iddia eden blogger, gerçek ve kaliteli bir borsanın zaten dolar yatış çıkışınını iyi olacağını ve bu sebeple de Tether’e vs. ihtiyaç duymacağını belirtiyor.

Bitfinex’ed’e göre True USD gibi projeler de aslında bu tarz borsalar için başka birer müşteri olmaktan başka bir amaç gütmüyor ve sonuç olarak TrueUSD ve Tether dışı diğer stabil koinler de, direkt olarak kara para aklamaya gidecek gibi görünüyor. Aynı zamanda Bitfinex’in de çok başarısız ve kötü güvenlik standartları olduğunu belirten başarılı blogger, sürecin Bitfinex adına gayet amatörce yönetildiğini de sözlerine ekliyor.

Ayrıca Bitfinex’ed sektördeki kendi kendini denetleme furyasının da samimiyetten uzak olduğu fikrinde. Borsaların bu noktada Tether’e karşı bir zayıf noktası olduğunu iddia eden Bitfinex’ed ”Eğer gerçekten bu konuda samimi olsalardı, tüm Tether eşli para transferlerini kaldırırlardı. İki defa denetçi firmayı kovmuş bir kuruma güven olur mu? Bitfinex için de aynı şey geçerli. Tether gibi tartışmalı bir firmaya muhtaçlar mı, bence değiller ama herkes halinden memnun gibi görünüyor.” dedi.

Bitfinex’ed bu süreci hiç samimi bulmadığını belirterek, şunları da ekledi:

Süreç bana hiç samimi gelmiyor. Bana göre çoktan bu konudaki samimiyetlerini çiğnediler. Burada esas sorun, eğer bir kar elde etme şansları varsa, sahtekarlık ya da yolsuzlukları umursamıyorlar. Özellikle de çıkarlarına olan bir şey varsa, resmen sus pus oluyorlar.”

Bitfinex’ed’e göre tüm bu süreçlerin arkasındaki kişiler aynı insanlar. Yani yolsuzluktan ve sahtekarlıktan fayda gören kimseler, birçok önemli noktanın da aslında kontrolünde bulunan kimseler. Bunlar, aynı kişiler diyen Bitfinex’ed; ayrıca Bitcoin fiyatının da çok küçük bir ekip tarafından kontrol edildiği düşüncesinde.

Tether ve diğer stabil koinlerin Bitcoin fiyatlarını manipüle etmek için eşsiz bir araç olduğunu da belirten başarılı blogger, şunları söyledi:

”Eğer birkaç haber varsa, hemen fiyatı arttırmak için elinden geleni yapıyorlar. Ancak ortada pek bir haber yoksa da yine aynı şeyi yapıyorlar. Eğer çok fazla long pozisyon açıldıysa, shorta gidip fiyatı düşürüyorlar; tam tersi fazla short açıldıysa bu kez o shortları patlatıp fiyatı arttırıyorlar. Bitcoin fiyatı şu anda tamamen bu insanların kontrolünde ve bence bu çok çok acı bir durum. Bana göre, gelecekte bunlara da dua edeceğiz. Günlük 1000-1500 dolarlık in çıklar görmemiz bence hayal değil ve hatta yakın zamanda da göreceğiz. Birkaç saat içinde bunları yapıp piyasayı sallayacaklar. Maalesef tahminim bu yönde.”

Halka Açık Hizmet

Bitfinex’ed bu tarz kripto paraların kripto para fiyatlarını manipüle etmek için kullanıldığını ve bu noktada kurunun yanında yaşın da yandığını belirtiyor. Bitfinex’ed, şöyle konuşuyor:

”Bu noktada maalesef masum insanlar da yok değil. Bu insanların gelecekte tek suçu ellerinde Tether tutmak olacak. Masum amaçlarla bu işi yapan insanlar da maalesef bu iş patladığında paralarını kaybedecek. Eğer bu iş çökerse, birçok kişi zarar görecek ve maalesef içlerinde masum insanlar da olacak.”

Bu noktada en büyük cezayı ödeyeceklerden birinin de kendisi olduğunu belirtiyor Bitfinex’ed. Ona göre, Tether ve Bitfinex hakkında gerçekleri bu kadar açık konuşmanın da bir bedeli elbet olacak. Geçmişte çok fazla şekilde tehdit aldığını belirten yazar; şimdilerde ise dava tehdidleri aldığını da açıkça ifade ediyor ve şunları söylüyor:

”Bitfinex’in sahtekarlık yaptığını iddia ettiği fake ses kayıtları yayamam, bun yapamam. Ya da gidip sahte belge düzenleyemem. Ben sadece gerçekleri konuşuyorum. Birilerinin bu yapılanları söylemesi ve buna bir dur demesi gerekiyor. Ayrıca birilerinin insanları da uyarması gerekiyor. Maalesef bunu benden başka yapan fazla birisi yok.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment