Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kriptoda Mart 2020’den Beri Bu Kadar Fazla Zararına Satış Yapılmamıştı

Birçok kısa vadeli kripto para yatırımcısı, dünkü düşüş sırasında zararına satış yaptı. Glassnode tarafından yapılan ölçümlere kadar zararına yapılan satışlar, Mart 2020’den beri bu kadar büyük olmamıştı.

Bitcoin fiyatı, 13 Mart 2020’de 24 saatlik zaman dilimi içerisinde %50’den fazla değer kaybedip, 4.000 doların altına kadar gerilemişti. 19 Mayıs 2021, BTC fiyatının %30’dan fazla düşüp 30.000 dolara kadar gerilemesi bakımından; Mart 2020’yle kıyaslanıyor.

SOPR en son o tarihte bu kadar düşük olmuştu

Mart 2020 ve Mayıs 2021 tarihleri, düşüşün boyutu bir yana, Spent Output Profit Ratio metriğindeki değişim bakımından da birbirine benzerlik gösteriyor.

Spent Output Profit Ratio, herhangi bir günde, o gün boyunca aktif olarak kullanılmış Bitcoinlerin üretim tarihindeki değeriyle güncel değerinin kıyaslanması sonucunda elde edilir. Bu sayede, on-chain boyutunda gerçekleşmiş kazançların mı yoksa gerçekleşmiş zararların mı ağır bastığı ölçülür.

SOPR değerinin 1’in altına düşmesi; o gün kullanılan Bitcoinlerin ortalama satış fiyatlarının, ortalama alış fiyatından daha düşük olduğuna işaret eder. Bu değer, dün Mart 2020’den beri görülmemiş bir noktaya düştü ve bu, kısa vadeli yatırımcıların Mart 2020’den sonra ilk kez bu kadar fazla zararına satış yaptığını gösteriyor.

Glassnode’un hesaplamalarına göre SOPR değeri, 2015’ten beri sadece Şubat 2018, Kasım 2018 ve Mart 2020 tarihlerinde bu kadar düşük olmuştu.

glassnode-sopr-bitcoin-btc-

Bu satışlar bireysel yatırımcılar tarafından yapılıyor

Dünkü işlemlerin hangi yatırımcı grupları tarafından yapıldığına dair kesin bir bilgiye ulaşmak güç olsa da, bazı varsayımlar üstünden ipuçlarına ulaşılabiliyor. Örneğin, kurumsal yatırımcıların paralarını genelde borsalarda tutmadıkları, bu davranışın büyük ölçüde bireysel yatırımcılar ile özdeşleştirildiği varsayılmakta.

Chainalysis ekibinden Philip Gradwell, bu varsayım üstünden Mart 2020 ve Mayıs 2021 tarihleri arasında bir kıyas yapıyor ve kurumsal yatırımcıların dün yüklü miktarlarda Bitcoin satmadığı sonucuna varıyor:

“Kurumsal yatırımcılar, yüklü miktarda satış yapmamış gibi görünüyor ama şu sıralar alım konusunda daha temkinli davranmaya başlamış olabilirler. Aşağıdaki grafik, borsalara gönderilen Bitcoin miktarının geçmişteki büyük düşüşlere kıyasla daha düşük olduğunu gösteriyor.

13 Mart 2020’de, borsalara (sadece 1 günde) 412.000 Bitcoin gönderilmiş olmasına karşın; geçtiğimiz son 3 gün içerisinde 412.000 Bitcoin gönderildi. Bu, satışların büyük bir kısmının parasını halihazırda borsalarda tutan insanlar tarafından yapıldığını gösteriyor ki bu insanlar genelde bireysel yatırımcılar oluyor.”

bitcoin-borsa-inflow-chainalysis

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!