Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para Yatırımcılarından 90 Milyon Dolar Çaldı

24 yaşındaki Avustralyalı adam, kripto para fonu yatırımı ile 90 milyon doları zimmetine geçirmek ile yargılanıyor. ABD’de yakalanan ve dolandırıcılık iddiası ile yargılanan adam, bu paranın büyük bir kısmını spekülatif yatırım ve lüks yaşam için harcadı.

Avustralya vatandaşı Stefan He Qin’in, New York merkezli Virgil Sigma adlı kripto para fonu ile yatırımcıları 90 milyon dolar dolandırdığı ileri sürülüyor. ABD New York Güney Bölgesi Savcılığına göre 24 yaşındaki Qin, 2017-2020 yılları arasında işlettiği bu fonun içindeki tüm parayı boşalttı, yatırımcılarının parasını çaldı.

90 milyon dolar ile ne yaptı?

Savcı Audrey Strauss’un mahkemede yaptığı açıklamalara göre Stefan He Qin 90 milyon dolarlık sözde kripto para fonunun neredeyse tamamını boşalttı ve bunu spekülatif kişisel yatırımlara, lüks zevklere harcadı. Yatırımcılarına fonun performansı ve yatırım tercihleri konusunda yalan söyledi. Savcı, Qin’in daha sonra dolandırıldıklarını anlayan bazı yatırımcıların taleplerini karşılamak için yine kendi yönettiği VQR Multistrategy fonundan para çalmaya çalıştığını ileri sürdü. Dolandırılan yatırımcılarının çoğunun ABD vatandaşı olduğu belirtildi.

Dava ile ilgilenen özel ajan Peter Fitzhug, yıllardır milyon dolarlık 2 kripto para fonunu yöneten Qin’in yatırımcıları bu paravan fonlara yatırıma ikna ederek, onlara boş vaatler verdiğini dile getirdi. Stefan He Qin, görülen duruşmada kendisine yöneltilen suçlamalara itiraz etti. Bir sonraki mahkeme için tarih 20 Mayıs 2021 olarak belirlendi. Qin bu duruşmada suçlu bulunursa, 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

Yatırımcılara sürekli kârdayız mesajı verildi

Virgil Sigam fonu kullanıcılarına kripto para piyasasındaki arbitraj fırsatlarından para kazanmak üzerine bir stratejisi olduğunu söyledi. Bu arbitraj fırsatını dünya çapında onlarca farklı borsadan Bitcoin gibi kripto para birimlerinin fiyat farklılığından yararlanmak için bir algoritma kullanacağını iddia etti.

Fonun kurucusu ve şu an dolandırıcılık ile suçlanan Qin 2018 yılında arbitraj ticaretinin nasıl yürüdüğü ile ilgili Wall Street Journal’a bir röportaj verdi. Kullanıcılarına iyi bir tablo göstermek isteyen Virgil Sigma açıkladığı veriler ile Mart 2017 hariç tüm ayları pozitif bölgede kapadığını ileri sürdü.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!