Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Paralar Bizi Bankalardan Kurtarabilir mi?

Bitcoin’in Potansiyeli

Bitcoin’in hızla yaygınlaşmasından bahsedilen bu günlerde bir başka tartışma konusu daha var: Bitcoin ve diğer kripto paraların bankacılık kuruluşlarını saf dışı bırakıp ekonomik bağımsızlık sağlama potansiyeli.

Bitcoin 2008’de kurulduğunda zaten işin özünde bu amaç yatıyordu. Merkezsiz bir dijital para birimi, bankalara veya bir yöneticiye duyulan ihtiyacı ortadan kaldırıyordu. Blockchain diye bilinen şey zaten uçtan uca işlem zabıtlarının herkese açık bir defterde şifreli bir şekilde tutulmasını sağlıyordu. Yani banka endüstrisinin temel fonksiyonunu daha şeffaf bir sistemle gerçekleştiriyordu.

O zamanlar küçük bir şey gibi görünen bu teknoji 10 yılda çok farklı bir yere geldi. Geçtiğimiz iki hafta boyunca değeri çok hızlı bir şekilde artan Bitcoin 11.000$ ‘ı gördü.

Bitcoin’e artan ilgi büyük finansal kuruluşlarının da gözünden kaçmadı. Çok farklı seslerden yorumlar olsa da Bitcoin’in CME veya NASDAQ ile aynı şekilde değerlendirilmesi önümüzdeki yıllarda bizi ilginç şeylerin beklediğine delalet.

Finansal kuruluşlar piyasaya girmek için plan yaparken çoğu insan kripto paraların devrimsel bir teknoloji olduğu konusunda hemfikir. İnsanlar Bitcoin, Ethereum ve diğer kripto paralara yaptıkları yatırımlarla anonim işlem kayıt sistemini destekliyor. Bu da bankaların ellerindeki gücü kaybetmesi anlamına geliyor.

Finansın Geleceği

Lee Camp ile yaptığı röportaja göre Halk Bankası Enstitüsü müdürü Walter Mcree, kripto paraların yatırım yapmak isteyen insanlar için özel bankacılık sektörüne bir alternatif oluşturacağına inanıyor:

“Bu kesinlikle heyecan verici çünkü özel sermaye kontrolüne bir başka seçenek getiriyor. Bitcoin ve diğer blockchain teknolojileri eski tamamlayıcı para birimleri gibi gelişiyor.”

“Bunlar kesinlikle toplulukların kendi izole ekonomik güçlerini oluşturması için bir yol temsil ediyorlar.”

Mcree kripto paraların gelecekte büyük finansal kurumlar tarafından da ilgi göreceğine inanıyor.

“Bu heyecanlı bir bekleyiş, para piyasalarına ne kadar etki edeceğini hep birlikte göreceğiz. Şimdilik Amerikan Doları’nın yerini alacağını öngörmüyorum ama Yuan ve diğerleri için böyle birşey mümkün olabilir.”

Kaynak: cointelegraph.com
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment