Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Paralar Terra (LUNA) Çöküşünden Bu Yana En Kötü Aylık Kapanışı Yaptı!

FTX iflasının ardından büyük bir krize giren kripto para piyasası Terra (LUNA) çöküşünden bu yana en kötü aylık kapanışı yaptı.

FTX iflasının kripto para piyasalarında adeta bir şok etkisi yaratmasının ardından ciddi fiyat düşüşleri yaşandı. Buna benzer bir düşüş mayıs ayında Terra’nın iflasıyla yaşanmıştı ve piyasa o günden bu güne aylık bakımdan bu denli kötü bir performans göstermemişti.

Bitcoin’in (BTC) fiyatı kasım ayı içerisinde %18 oranında düşerek son beş ayın en kötü kapanışını yapmış oldu. Bununla birlikte Ethereum (ETH) ise kasım ayını %21’lik değer kaybıyla kapattı.

FTX iflası tüm piyasayı etkilerken özellikle kurucu SBF’nin arkasında durduğu ve FTX’in milyonlarca dolar yatırım yaptığı belli başlı projeler neredeyse sıfırlanma noktasına geldi. Bu projeler arasında ilk sırada FTX Token (FTT) yer aldı ve borsanın yerel token’ı bir ay içinde %90 değer kaybetti.

Sam coinleri” olarak adlandırılan özellikle Solana (SOL) ekosisteminde de benzer bir durum yaşandı. SOL, Alameda bilançosunun 292 milyon dolarlık “kilitsiz SOL”, 863 milyon dolarlık “kilitli SOL” ve 41 milyon dolarlık “SOL teminatı” bulundurduğunu ortaya çıkmasının ardından yaklaşık %70 değer kaybetti. SOL’un alt fraksiyonu olan Serum (SRM) bir ay içerisinde %86 düşerken, Raydium (RAY) ise benzer bir gerilemeyle %73’lük gerileyeme sahne oldu.

Kripto kışının en sert hissedildiği kasım ayından etkilenen sadece altcoinler de olmadı. Aynı zamanda BlockFi ve Genesis gibi birçok kripto finans kuruluşu likidite krizlerine sürüklendi.

Kripto paralar için bir diğer trajik durum ise uzun zamandır korele halde ilerlediği Nasdaq ve S&P 500 ile korelasyonun bozulması oldu. ABD geleneksel piyasalarının uzun zaman sonra pozitif sinyaller verdiği bu 1 aylık süreçte bozulan korelasyon kripto paraların bu pozitif rüzgarlardan mahrum bıraktı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!