Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Paralara Yatırım Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken 6 Şey

Özel ortamlarda bulunmuyor ya da onlara bu yönde eğitim vermiyorsanız, çevrenizdeki insanların ve arkadaşlarınızın kripto paralara olan ilgisi genelde ‘şu dolardan Bitcoin aldı sonra gitti zengin oldu’ yönündeki haberlerden ibarettir. Bu haberler pek tabii ki doğru da olsa, bu durumun tabii ki geleneksel tablonun dışına çıktığı da bir gerçek. Kripto paralara yatırım yaparken dikkat edilecek o kadar çok şey var ki süreç, adeta yeni bir dil öğrenmek kadar zorlayıcı.

Bizler de size burada kripto paralara yatırım yapmayın elbette demiyoruz. Bunun yerine size, eğer bu yatırımı yapmayı düşünüyorsanız hangi temel prensiplerle hareket etmelisiniz, bunun cevabını veriyoruz.

Kripto Paralara Nasıl Yatırım Yapılır?

Binbir zahmetle kazandığınız paraları kripto paralara benzeyen her şeye yatırmaya kalkmadan önce, dikkat etmeniz gereken önemli bazı noktalar var. Örneğin bunu dünyada birileri gerçekten de kullanıyor mu sorusu, birçok otoriteye göre iyi bir kripto parayı kötüsünden ayıran en önemli nokta. Eğer bir kripto paranın gerçek hayatta bir kullanım alanı yoksa, bu durum o kripto paranın geleceği açısından tam bir alarm işaretidir.

Kripto para sektörünün erken dönemde olduğunu kabul edersek kullanım alanı noktasındaki bu görsel bizler için çok önemli bir hal alıyor. Örneğin Bitcoin, kripto paralar arasında en yüksek marka değerine sahip koin olmasına rağmen kullanım oranı, bilinirliğinin çok çok altında. Yapılan bir ankette katılımcıların %24’ü Bitcoin’den haberdar olduklarını belirtirken, bunların ise sadece %2’si Bitcoin’i kullandıklarını belirtiyor.

Market Döngüsü Çok Önemli

Market döngüsünün dört ana bileşeni olan umutsuzluk, şüphecilik, iyimserlik ve coşkuya aşina iseniz, son noktada alımı sadece bilinçsizlerin yaptığını kolaylıkla tahmin edebilirsiniz. Bu düşünme şeklini hayatınızda uygulamak istiyorsanız, sizle şöyle basit bir çalışma yapabiliriz. Sektörün şu andaki durumunu göz önüne alırsak bir kere kesinlikle coşku ve süperim evresinde olmadığımızı tahmin edebilirsiniz. İyimserlik belki kabul edilebilirlik ancak, coşku ve süperlik kısmında olmadığımız kesin.

Bitcoin’in 20 bin dolardan 5 bin dolar seviyelerine gelmesi bunun pek de iyi bir yatırım aracı olmadığını gösterebilir ancak birçok analist ve otoriteye göre, Bitcoin buralardan güçlü bir şekilde sıçrama gerçekleştirecek.

Bu noktada yapılması gereken bir diğer önemli şey ise aynı büyük futbol takımlarının yaptığı gibi yetenek avcılığı yapmak. Binlerce alt koin içerisinden elmas gibi parlama ihtimali olanları çekip çıkarmak da müthiş bir yatırım olacaktır. Bunların arasında büyük işletmeler ve şirketler tarafından kullanılma, hükümetler tarafından benimsenme ve de genel anlamda kullanıma girme konusundaki süreçler büyük önem taşımaktadır. Bir nevi birçok yatırımcı şu an geleceğin Bitcoin’ini aramaktadır.

Bazıları Yok Olup Gidecek

Yapılan bazı çalışmalar maalesef acı bir gerçeği bizlere aktarmakta. O da şu ki, şu an piyasada bulunan alt koinlerden büyük bir çoğunluğu -ki yaklaşık %80’i- bir süre sonra tarihe karışacak. Bu durum, yeni kendini gösteren hemen her sektörde karşımıza çıkabileceği gibi, kripto para sektöründe de durum bundan farklı değil.

Örneğin Dotcom döneminden halen Microsoft, Apple, Amazon ve Apple gibi şirketler ayakta ve hayatımızda büyük bir yer işgal ediyor. Bunların yanında Webvan, eToys ya da Flooz gibi şirketlerin ise adını duymayalı uzun yıllar olmuştur. O yüzden şu anda piyasada bulunan 1500’ü aşkın kripto paradan çok çok azı sektörde kalacaktır. Bu noktada seçici davranmakta büyük fayda var.

Bu Bir Soruna Çare Oluyor mu?

Bir üstteki paragraftan da çıkarılabilecek önemli sonuçlardan birisi, bu kripto paraların bir çözüm üretip üretmediğidir. Bu soruyu kendinize sorarak çöplüğe gidecek bir kripto para ile gitmeyecek olanı arasında güzel bir ayrım yapma şansına asahip olabilirsiniz. Tabii ki eğer bizler bu sorunun cevabını tüm hatlarıyla biliyor olsak ve size gerçek manada isim verebilecek olsak, şu anda milyarder hayatı yaşıyor olurduk ancak buradan çıkarılacak sonuç gerçekten de bu ürünlerin birer sorun çözüp çözemeyeceğinin iyi tahlil edilmesidir.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken önemli bir veri de şu ki, dünya nüfusunun büyük bir kısmının temel bankacılık hizmetlerine dahi erişimi yok ancak ellerinde şöyle ya da böyle internet mevcut. O yüzden belki de bu insanlar, zaten hiçbir şekilde almadıkları bankacılık hizmetlerini direk by pass ederek kripto paralara dönüş yapabilirler mi?

Portföyünüze Hakim Olun

Dürüst olmak gerekirse şu aşamda portföyün büyük çoğunluğunu kripto paralardan oluşturan dev bir yatırımcı yoktur. Sektör halen kendini bulurken bu konuda da dikkatli olmakta büyük fayda var. Birçok analist kripto paraların gelecekte hayatımızı şekillendireceği noktasında net ön kabullerle hareket ederken bunu kanıtlayacak verilere sahip de olsa, yarının ne getireceğini şu aşamada kimse tahmin edemez.

Bu noktada şüphesiz yapılacak en akıllıca hareket, kripto paraların portföyde az bir yer kaplamasıdır. Her zaman belirttiğimiz gibi, yapacağınız yatırımları bir süreliğine gözden çıkarmalısınız. Yani, kısa bir süre içinde ihtiyaç duyabileceğiniz bir parayla yatırım yapmayın. Hele borç parayla ya da kredi çekerek böyle bir risk alınmasını, hiçbir otorite önermiyor.

Süreç Daha Kolay Bir Hal Alacak

Kripto paraların ilk döneminde insanların çeşitli endişeleri vardı ve kripto para ile elde edilen gelirleri tekrardan itibari paraya çevirmek, şimdiye kıyasla çok daha zordu. Artık geldiğimiz noktada, kripto para/itibari para hizmeti veren borsalar da giderek artarken, bu ürünlerin formatı da değişmeye başladı.

Birçok borsa artık itibari para özelliğini de hizmete açarken, bu hizmeti verecek borsaların sayısı da giderek artıyor ve bazı endişeler de giderek yersizleşmeye başlıyor. Ana akım medyada ve halk arasında kripto para kullanımı yaygınlaştıracak önemli bir gelişmenin de bu olacağı sıklıkla ifade ediliyor.

Çıkarılacak Sonuçlar

Şu aşamada karşınıza birkaç prensip koyduk ve tabii ki de bu sayı genişletilebilir. Önemli olan bir diğer nokta da, eski borsa ustalarının da uyguladıkları prensiplerin, kripto para borsalarında da geçerli olduğu. Bu yıllardır kullanılan ve artık nesillerden nesillere aktarılan bu eski birkaç ‘ip ucu’ bizler için çok önemli olacaktır. Bunların arasında anlık duygularla trade yapmama, belirli prensiplere bağlı kalarak yatırım yapma ve üstte de belirttiğimiz gibi kaybetmeyi göze alabileceğiniz miktarlarla yatırım yapma gibi şeyler ön plana çıkmaktadır.

Tabii ki de insanın kendini eğitmesi ve bir şeyler öğrenmesi kadar güzel bir şey olmadığından, bu noktada da önemli hamleler yapmak çok iyi olacaktır. Kendinizi geliştirmek, sektörün önde gelen isimlerinin analizlerine kulak kesilmek ve bunları bir potada eritip kendi stratejinizi ortaya koymak, yapabileceğiniz en akıllı şeyler arasında yer almaktadır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment