Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Lagarde: Dijital Euro Mevcut Sistemi Yıkmamalı

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde bugün katıldığı IMF görüşmesinde dijital euro hakkında konuştu. AMB tarafından çıkarılacak olası bir dijital para projesinin ne gibi avantajlara sahip olacağını sıralayan Lagarde, bunun dezavantajlarından da bahsetti.

Christine Lagarde bugünkü IMF etkinliğinde Avrupa’daki tüketicilerin ödeme alışkanlıklarının değişmeye başladığını ve ödeme sisteminin de bunun sonucunda değişeceğini söyledi. Lagarde bunun Avrupa Merkez Bankası tarafından geliştirilecek bir dijital euro projesiyle sonuçlanabileceğinin mesajını verdi.

Daha ucuz, daha hızlı, daha güvenli

Avrupa ülkelerindeki nakit para kullanımının azaldığını söyleyen Lagarde insanların artık daha ucuz, daha hızlı ve daha güvenli ödeme yöntemlerine geçiş yapmak istediklerini açıkladı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı, dijital euronun bu beklentileri karşılayabileceğini düşünüyor.

Lagarde Avrupa Merkez Banaksı’nın tüm bu avantajları göz önünde bulundurarak dijital euro konusunda halkın fikrini almaya başladığını söyledi.

Mevcut sistemi yıkmasına izin verilemez

Christine Lagarde olası bir dijital euro projesinin mevcut finans sistemini olumsuz yönde etkileyebileceğini de söyledi. Dijital euro her ne kadar daha ucuz ve daha hızlı şekilde işlem yapmayı vadetse de günümüz ödeme sistemini bırakıp dijital euro altyapısına geçmek “hem maliyetli olacak hem de zaman alacak” bir süreç.

Lagarde ayrıca dijital euronun Avrupa’daki aracı kurumları (banka gibi) nasıl etkileyeceğinin de belli olmadığını hatırlattı. Henüz dijital euro konusunda kesin bir karara varmadıklarını söyleyen Lagarde, dijital merkez bankası parasının mevcut finans düzenini yıkmasına müsaade edilemeyeceğinin altını çizdi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!