Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

“Libra Fikrini Bizden Aldılar”

New York Üniversitesi’nde matematik profesörlüğü yapan Alexander Lipton, Facebook‘un geliştirdiği Libra adlı dijital para projesinin aslında kendi fikrine dayandığını söylüyor.

Alexander Lipton geçtiğimiz gün konu hakkında bazı açıklamalarda bulundu ve Libra projesinin aslında kendi yazdığı bir yazıya dayandığını söyledi. Lipton, Libra fikrinin kendisinin geçtiğimiz yıl yazdığı “Dijital ticaret koini: daha istikrarlı bir dijital paraya doğru” başlıklı yazıdan alındığını söylüyor:

“Uygunsuz kaçmasını istemem ancak size Libra projesinin iskeletinin benim geçen yıl Sandy Pentland ve Thomas Hardjono ortaklığıyla yayınladığım yazıdan alındığını söyleyebilirim.”

Lipton, geçtiğimiz yıl yayınladığı bu yazının Libra projesine ilham verdiğini ve bir nevi bu projeye önayak olduğunu söylüyor. Lipton Libra için yayınlanan whitepaper’da kendi yazısına herhangi bir atıfta bulunulmadığını belirtiyor.

Alexander Lipton Libra projesinin tamamen kendi fikri olduğunu öne sürmüyor. Onun söylediği tek şey kendi dijital para tasarımının Libra’nın tasarımına ilham verdiği. Lipton Libra projesinin kendi fikrine dayandığını söylemenin yanı sıra Libra’nın belli başlı alanlarda farklılıklar gösterdiğini de söylüyor.

Örnek vermek gerekirse; Lipton’un tasarısı belli bir ham madde ile desteklenen bir dijital para oluşturmaktı. Lipton bunun için petrol, altın gibi maddelerin kullanılabileceğini ve bu dijital paranın “ham madde üreticileri, uluslarüstü örgütler” tarafından geliştirilebileceğini öne sürüyordu. Ancak Lipton’un önerisinde bu dijital paranın Facebook gibi şirketler tarafından geliştirilmesi yoktu.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment